La temàtica del mes: Prevenció de residus

..
03/10/2024 - 12:00 h - Medi ambient i sostenibilitat Ajuntament de Barcelona

Amb motiu de la propera celebració de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, us oferim un recull temàtic de recursos per compartir-lo amb l’alumnat i fomentar així accions sostenibles i treballar-les des de les aules.   

Del 16 al 24 de novembre es celebra una nova edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, amb l’objectiu d’organitzar durant unes dates concretes i arreu d’Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. 

Durant aquests dies, es donen a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus estats membres en aquesta matèria, i es fomenten accions sostenibles per reduir els residus arreu d’Europa i fer canviar el comportament quotidià de la ciutadania. 

Aquesta 16a edició fa èmfasi en la importància de lluitar contra el malbaratament alimentari. 

Recursos 

Portal virtual amb recursos, jocs, cartells i eines molt útils per treballar aquesta efemèride al centre. 

Recursos, campanyes i exposicions relacionades amb la prevenció de residus i el consum responsable.  

Pla de prevenció del malbaratament alimentari i disseny de programes d’educació en la reducció del malbaratament alimentari. 

Guia per organitzar un mercat d’intercanvi en escoles bressols dirigida a docents i a les famílies.  

Recursos específics d’Escoles + Sostenibles 

Servei d’un camió específic i únic per recollir residus especials i tòxics en unes quantitats limitades, a tots els centres educatius de la ciutat. . 

Guia per elaborar un pla de prevenció de residus al centre educatiu. 

Recursos disponibles al Servei de Documentació d’Educació Ambiental (SDEA)  

Llibres: 

A partir de 5 anys. Tots podem ajudar la natura. Sabeu com? En aquest llibre aprendreu per què és tan important netejar el món de plàstics i com podeu contribuir a aconseguir-ho. Teniu dubtes sobre com has d’actuar? Gireu la roda…I trobareu la resposta! 

De 7 a 9 anys. El 1992, un naufragi envia milers de joguines de bany de plàstic a la deriva per l’oceà; curiosament, les joguines no es desintegren. A partir d’aquesta introducció, els lectors i lectores es llancen a un examen del plàstic: com va sorgir, com es fabrica i utilitza i com ha canviat el món, per bé i per mal. El llibre presenta de forma objectiva les aportacions d’aquesta substància derivada del petroli i com és el seu creixent impacte en el medi ambient. 

Juvenil. Segurament heu vist el hashtag #zerowaste a Instagram i us heu adonat que va relacionat amb pots de vidre i bosses reutilitzables per evitar envasos innecessaris. En aquest llibre trobareu consells per començar a reduir, una guia per fer la compra sense plàstic, pautes i trucs per ser més sostenible i un kit zero waste per estar sempre preparades. 

L’enginyer Jesús Paniagua parla sobre els residus i el reciclatge. Tracta temes com la història dels residus, la seva logística de recollida i d’emmagatzematge, sobre els processos de classificació, etc. Conté documentació gràfica, referències bibliogràfiques i un glossari. 

Jocs: 

A partir de 7 anys. Joc educatiu que mostra de forma entretinguda la temàtica dels residus al mar, donant així una clara importància a què s’ha de fer i què no per evitar la seva proliferació al Mediterrani. Compta amb tres metodologies de joc diferents: preguntes simples, endevinar la paraula clau sense dir les prohibides, i mímica. Qui encerti, podrà complir el principal objectiu d’Ibathwater: buidar el mar de residus. 

A partir de 5è de primària, ESO i Batxillerat. La maleta conté materials i recursos específics sobre la temàtica que estan adaptats per poder treballar les activitats a diferents etapes educatives. Podeu demanar-la en préstec través del formulari de contacte de l’SDEA.  

A partir de 12 anys. Joc de taula de 2 a 6 jugadors. És un joc didàctic on els jugadors representen gestors que han de sanejar la seva empresa i minimitzar l’impacte ambiental. 

Experiències als centres educatius 

Deu centres educatius d’Escoles + Sostenibles s’han adherit a la iniciativa de l’entitat Rezero que promou els espais aptes per als hàbits menstruals, contribuint així a l’ús de productes reutilitzables. 

Els alumnes del Centre d’Educació Especial Fàsia (Eixample) lluiten contra el malbaratament alimentari recollint les taronges dels arbres de l’Eixample per fer-ne melmelada. 

Les Escoles Bressol Municipals Nens i Nenes, Guinbó, La Muntanya i L’Esquirol, han posat en marxa el projecte RECOMPARTIM 2.0, el qual aborda el consum excessiu actual de roba i d’objectes infantils.   

A l’escola Diputació una part important de les restes orgàniques que es generen es porten a la compostadora del barri com a part d’un projecte de col·laboració amb el projecte Revolta de l’associació Germanetes Jardins d’Emma. 

Notícies relacionades