La temàtica del mes: So i soroll

..
04/04/2024 - 10:29 h - Educació i estudis Ajuntament de Barcelona

Amb motiu de la Setmana Sense Soroll del 22 al 28 d’abril, posem a la vostra disposició una selecció de recursos, amb l’objectiu de promoure la consciència acústica i la gestió responsable del soroll 

El 24 d’abril se celebra el Dia Internacional Sense Soroll, una jornada dedicada a la conscienciació sobre els efectes negatius del soroll i la importància de preservar un ambient acústic saludable. A Catalunya, aquesta iniciativa se suma a la Setmana Sense Soroll, que se celebra del 22 al 28 d’abril, la qual posa en relleu la necessitat de promoure el silenci com a element fonamental pel benestar i la salut de les persones.  

Segons les directrius de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el soroll a les aules escolars i preescolars no hauria de superar els 35 decibels, mentre que a l’exterior i patis, el límit recomanat és de 55 decibels. Quan aquest límit se supera, l’alumnat pot experimentar dificultats en la comprensió del que s’està dient i en la recepció d’informació.  

A Barcelona, entre el 2018 i 2022, es va constatar que el 90% dels sonòmetres van excedir els 53 decibels durant el dia i 45 durant la nit, principalment a causa del trànsit i les zones d’oci nocturnes. En l’àmbit estatal, més d’una quarta part de la població està exposada a nivells de soroll superiors als recomanats. I això no és tot: la Societat Espanyola d’Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SEORL-CCC), adverteix que si no hi ha canvis, una de cada deu persones podria desenvolupar sordesa en els pròxims trenta anys 

Per aquest motiu, hem recopilat una sèrie de recursos educatius per aprofundir en el coneixement sobre el soroll i els perills de la contaminació acústica a l’aula. Amb aquests materials, l’alumnat prendrà consciència sobre el soroll ambiental i les possibles solucions que poden fer per mitigar-ne els efectes negatius. A través de la informació i sensibilització, aspirem a garantir un entorn més saludable i sostenible per a tots i totes.  

Recursos generals

  • Recursos educatius sobre la contaminació acústica, Generalitat de Catalunya. El departament de Medi Ambient i Sostenibilitat ofereix al web diversos recursos i experiències educatives sobre la contaminació acústica que es poden treballar a l’aula 
  • Taller de prevenció de contaminació acústica, Generalitat de Catalunya. El Servei de Prevenció de la Contaminació Acústica i Lumínica imparteix tallers de prevenció de la contaminació acústica per sensibilitzar l’alumnat sobre aquesta problemàtica. Cada taller inclou un indicador de soroll, com el semàfor del soroll, i tot el material pedagògic necessari per a la seva realització.  
  • Millorem la qualitat acústica dels equipaments públics, Diputació de Barcelona i Generalitat de Catalunya. Guia d’aprenentatge i servei sobre prevenció de la contaminació acústica en equipaments públics destinada a docents i entitats, per dissenyar projectes d’aprenentatge i servei per alumnat de tercer i quart d’ESO.  
  • Préstec de semàfors acústics, Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Recurs que permet avaluar el nivell de soroll en un espai amb tres nivells marcats amb el color del semàfor. És ideal per a infants de cicles d’educació infantil i primària, i podeu utilitzar-lo amb l’activitat per a estudiants “Guardians del Silenci”. El préstec és d’una setmana a quinze dies.  
  • Exposició virtual Adeu Soroll, Diputació de Barcelona. Iniciativa interactiva de la Diputació de Barcelona. Promou la conscienciació sobre la contaminació acústica i es presenten solucions per reduir el soroll en els entorns urbans. 

Vídeos, pel·lícules i documentals

  • Sorolls, Espai Terra, 3Cat. Una periodista investiga les mesures que l’AMB ha implementat per pal·liar els efectes negatius de la contaminació acústica en les persones, com per exemple les pantalles sonores efectives per reduir el soroll.  
  • Quèquicom i… El so, 3Cat. Programa monogràfic que explora els coneixements adquirits al voltant de la música, el so i el soroll.  
  • Sonic Sea. Documental del 2016 sobre els efectes destructius del soroll oceànic industrial i militar sobre les balenes, altres mamífers marins i espècies marines. Té una durada de 60 minuts.  
  • Sobrepasando el límite. Pel·lícula del 2007 amb una durada de 92 minuts. L’argument gira al voltant d’un empresari a qui el soroll de Nova York està afectant a la salut mental. Decideix iniciar una campanya personal contra les sirenes, alarmes i altres fons de soroll.  

Activitats per fer a l’aula

  • Activitat “son i sorolls”, Diputació de Barcelona. Exercici que consisteix a identificar els sorolls que molesten o interfereixen en la vida quotidiana i a buscar mesures per mitigar-los. S’ofereixen exemples de nivells de decibels associats a diferents activitats, i l’alumnat ha de determinar quins d’aquests sorolls podrien interferir amb una activitat concreta.   
  • Activitat “entorn urbà i soroll”, Diputació de Barcelona. Conjunt d’activitats variades per aprendre sobre el soroll i la contaminació ambiental.  
  • Activitat “quin soroll!”, Diputació de Barcelona. Aquest exercici consisteix a trobar en una sopa de lletres, vocabulari relacionat amb l’excés de soroll i la contaminació acústica, i després omplir els forats d’un text amb les paraules trobades, de manera que tingui sentit. 

Esdeveniments per a docents

  • Cinquena edició d’Acusticat 2024, Generalitat de Catalunya. Els dies 24 i 25 d’abril se celebrarà al teatre Kursaal de Manresa una nova edició del congrés biennal sobre el món de l’acústica catalana, en el marc de la Setmana Sense Soroll. Hi haurà ponències i una fira expositiva per abordar temes com la qualitat acústica, l’educació ambiental i les mesures de prevenció. La inscripció és gratuïta i oberta a tothom. 

Activitats i tallers per l’alumnat

  • L’aventura d’en Bel, Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). L’activitat, disponible fins al 21 de juny per al segon cicle d’educació infantil, i tracta les diverses formes de contaminació i el concepte de salut ambiental, utilitzant dinàmiques basades en contes i personatges de peluix. Cal fer reserva prèvia.  
  • 1,2,3… salut i silenci!, AMB. També disponible fins al 21 de juny amb inscripció prèvia, l’activitat està pensada per als cursos de primer i segon de primària i se centra en tres dinàmiques: els conceptes de salut ambiental i els diferents tipus de contaminació, la diferència entre sons i sorolls, i la presentació dels decibels com unitat de mesura del soroll. 
  • Stop soroll, fem salut!, AMB. Fins al 21 de juny per al cicle mitjà i superior de primària amb inscripció prèvia. Activitat sobre salut ambiental i contaminació acústica amb dinàmiques variades. Es realitza una sortida amb sonòmetres per prendre mesures i reflexionar sobre la contaminació acústica.  
  • Activitat “Quin soroll fem? Quin aire respirem?”, Diputació de Barcelona. Destinada a tots els públics i grups escolars, l’objectiu és sensibilitzar sobre el soroll ambiental i la contaminació atmosfèrica. Es realitza fora el recinte educatiu, a un equipament o via pública.  
  • Setmana Sense Soroll, Ajuntament de Barcelona i Generalitat de Catalunya. Podeu participar en l’activitat “Quin soroll fem?” els dies 22, 24 o 25 d’abril en el marc de la Setmana Sense Soroll, per mesurar i reduir la contaminació acústica a Barcelona. Oberta a alumnat a partir de tercer de primària. 

Recursos específics d’Escoles + Sostenibles

  • Sons i sorolls: guia informativa i proposta d’activitats per millorar la qualitat acústica, Escoles + Sostenible. Guia que ofereix informació i propostes didàctiques per treballar la contaminació acústica sobre quatre eixos: cultural, ambiental, científica i de la salut. L’objectiu és impulsar canvis en actituds i comportaments per millorar la qualitat acústica  dels centres educatius i l’entorn. 
  • Sssplau, Escoles + Sostenibles. Proposta formativa per al professorat relacionada amb la contaminació acústica, pensada per fer amb l’alumnat de cicle mitjà i superior de primària i secundària. A banda d’això, s’ofereixen sessions de formació per a docents de centres que participen per primera vegada o bé ja ho han fet en edicions anteriors, que inclouen fer diagnòstics i mapes de soroll als centres educatius. Les inscripcions per al curs 2024-2025 s’obriran a l’inici de curs.  

Recursos del Servei de Documentació d’Educació Ambiental (SDEA)

  • Maleta de Sons i Sorolls, SDEA. Recurs educatiu amb activitats i aparells de mesura per explorar el so i soroll de la ciutat, fomentant la consciència acústica. Disponible al Servei de Documentació d’Educació Ambiental. Es pot sol·licitar en préstec per un període de quinze dies.  
  • Aparells de mesura: sonòmetres, SDEA. També s’ofereixen en préstec diversos aparells de mesura per a pràctiques educatives, en aquest cas, sonòmetres. Per consultar disponibilitat i obtenir més informació, feu servir aquest formulari de contacte.  

Llibres

  • Cubells, C. (2022). Ppprrriiit: un llibre per crear i experimentar amb els sons. Zahorí books. Els lectors i lectores d’aquest llibre podran jugar amb el so i soroll que fan les tempestes, cuines, fàbriques, nius de formigues, naus espacials i focs artificials.  
  • Giffors, C. (2021). La Ciència del So. Edebé. Descobriu el fascinant món del so amb aquesta guia interactiva. Aprendreu com funcionen els telèfons, els ultrasons i la veu. Inclou material per construir màquines funcionals i experimentar amb la ciència del so.  

Recursos electrònics

Experiències de centres educatius de la Xarxa

  • INS Verdaguer. L’institut es va sumar a les iniciatives de la Setmana Sense Soroll i Dia Internacional de Conscienciació sobre el Soroll 2023 elaborant material divulgatiu sobre la contaminació acústica en col·laboració amb diversos programes escolars i d’entitats.  
  • Escola Mercè Rodoreda. L’abril passat, durant la Setmana Sense Soroll a Catalunya, l’alumnat de la comissió de sostenibilitat i hort de l’Escola Mercè Rodoreda va liderar dues accions per promoure un centre més silenciós i saludable. Van compartir un vídeo amb la comunitat educativa per comunicar les seves iniciatives i van presentar el resultat final amb un recull de fotos i vídeos.