El malbaratament d'aliments representa un greu problema a la Unió Europea, suposant un total de 88 milions de tones anuals amb un cost estimat de 143 mil milions d'euros. Les pèrdues més importants es produeixen en les fruites i verdures, durant totes les etapes de la cadena de valor, des de la producció, l’emmagatzematge i la distribució, fins a les llars, representant al voltant del 45% del total. Conscients d'aquest fet, sorgeix la idea d’aquest projecte, el qual pretén ser un punt de referència en la reducció i la valorització de les deixalles d'aliments, abordant etapes específiques de la cadena de valor de les fruites i les hortalisses, incloent-hi emmagatzematge, distribució i processament. Això es farà mitjançant la transició del sistema agroalimentari actual a un més sostenible, assolint un impacte important i mesurable en la reducció del malbaratament d’aliments. En aquest canvi s'utilitzarà un enfocament multidisciplinari, on intervindran diferents agents. És doncs un projecte de bioeconomia circular que augmentarà les oportunitats d’aprofitament d’aquells materials vegetals no comercialitzables, però que són perfectament aptes per al consum. El projecte estarà liderat per l'IRTA en col·laboració amb Mercabarna, Banc dels Aliments i INPROUS. Aquesta cooperació potenciarà els objectius estratègics de l’Estratègia Alimentària Sostenible de Barcelona per al 2030: la lluita contra el malbaratament alimentari. L'objectiu general del projecte és garantir un encaix de valor integrat de les Fruites i Hortalisses no comercialitzables proporcionant bones pràctiques de gestió postcollita dels excedents alimentaris des de la recepció fins a la distribució i introduint algunes estratègies pioneres de valorització dels subproductes, això permetrà convertir el material vegetal no comercialitzable en ingredients potencials de productes d'alta qualitat. Els resultats esperats inclouen l'extensió de la vida útil d'algunes espècies vegetals, així com el desenvolupament de subproductes nous que beneficiaran significativament el sistema alimentari de la ciutat de Barcelona, fent-lo més saludable, just i sostenible.
Tanca