Consell Assessor Municipal d'Universitats (CAMU)
Òrgan de participació dels diversos agents del sistema universitari de Barcelona i referent de l'Ajuntament per a l'àmbit acadèmic.
El CAMU és l’òrgan consultiu i de participació relacionat amb l’educació superior i la comunitat universitària. Mitjançant aquest consell i altres vies de col·laboració amb les universitats públiques (UB, UAB, UPC, UPF), semipúbliques (UOC) i privades (URL, UIC, UAO CEU i UVic) que desenvolupen tota o part de la seva activitat a la ciutat de Barcelona, l’Ajuntament orienta la seva política en matèria universitària i treballa de manera conjunta i proactiva en la resolució de reptes comuns i l’impuls de projectes de caire transversal.
Grups de treball
El CAMU va ser constituït el 2017 i emet dictàmens de manera periòdica, que inclouen sempre una diagnosi i un seguit de propostes de millora, fruit de la reflexió i el debat en el si dels seus tres grups de treball, que entre el 2018 i el 2022 s’han centrat respectivament en tres grans eixos:
Infraestructures i equipaments: grup de treball sobre els reptes quotidians de la comunitat universitària, com ara l’allotjament assequible, el transport i la mobilitat sostenible, les sales d’estudi o els equipaments esportius.
Educació, recerca i ocupació: grup que treballa en l’educació al llarg de la vida i la formació universitària per a les persones grans, així com en l’ocupabilitat i la connexió entre l’educació superior i el món econòmic.
Transformació social: grup enfocat a l’equitat en l’accés a l’educació superior, l’impuls del voluntariat universitari i l’aprenentatge servei (APS).
Dictàmens
Continguts relacionats
Composició
El CAMU s’organitza a través del Plenari, integrat per la Presidència (que correspon a l’alcaldessa o alcalde), dues Vicepresidències (una d’elles rotatòria, que correspon a les universitats públiques), representants de tots els grups municipals i de les universitats públiques (rectorat, gerència, alumnat i PAS/PDI), semipúbliques i privades (rectorat), així com sis persones expertes de l’àmbit professional, acadèmic i científic.
També en formen part els principals sindicats d’estudiants (AEP, AJEC i SEPC) i de persones treballadores (CCOO i UGT), entitats socials i veïnals (Consell de la Joventut de Barcelona, Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, Taula del Tercer Sector Social de Catalunya i Consell d’Associacions de Barcelona), entitats del sector productiu (PIMEComerç, Foment del Treball, Cambra de Comerç de Barcelona i Fundació Barcelona Comerç), Barcelona Activa, així com el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya i el Consell Interuniversitari de Catalunya. Finalment, també integren el Plenari professionals de l’administració municipal (gerències d’àrea i de districte) i les quatre persones representants de l’Ajuntament als consells socials de les universitats públiques.
El CAMU també compta amb una Comissió Permanent (integrada per la Presidència, les Vicepresidències, els rectorats de les universitats públiques, els representants dels grups municipals i les sis persones expertes de l’àmbit professional, acadèmic i científic) i una Secretaria, que vetllen per l’impuls i el bon funcionament del consell.