Cultura científica
La comunicació i la divulgació són la clau per implicar la ciutadania al coneixement que es genera amb la recerca i apropar-la en la ciència.
És per això que des de Barcelona Ciència i Innovació s’impulsen diverses iniciatives que compten amb la col·laboració de tota mena d'institucions i entitats per tal d’estrènyer el vincle de la ciència amb la societat. En són exemples grans esdeveniments com la Biennal Ciutat i Ciència o la Festa de la Ciència.
Biennal Ciutat i Ciència
La Biennal Ciutat i Ciència porta a la ciutadania una setmana plena de propostes per reflexionar el coneixement i el seu impacte des de totes les seves dimensions. Aquesta trobada per debatre els grans reptes que com a societat ens cal abordar i en els quals la ciència guanya especial rellevància, va tenir la seva primera edició el 2019 i ja s’està convertint en una cita imprescindible en el calendari de la ciutat.
L’emergència climàtica, el dret a la salut i l’alimentació, l’envelliment digne, la igualtat, la consciència i el nostre lloc a l’univers… El segle XXI se’ns presenta ple d’interrogants i, cada cop més, necessitem incorporar la ciència en el debat ciutadà sobre com encarar aquest canvi d’època que vivim. La Biennal centralitza diferents temes d’actualitat buscant una reflexió col·lectiva sobre els camins que cal que prengui la recerca científica.
Més informació
Festa de la Ciència
Més informació
La Festa és el resultat del treball conjunt d’universitats, centres de recerca, diverses institucions científiques, empreses i professionals de la divulgació. Amb les seves propostes es confecciona un programa que cada any agrupa més d'un centenar d’activitats de caràcter científic per a tots els públics.
Tallers, demostracions, itineraris, microxerrades, visites guiades i espectacles per a infants, joves i adults, són alguns dels formats habituals d'un munt d'activitats organitzades amb la voluntat d’apropar la ciència a la ciutadania. Per la Festa hi passen pràcticament tots els temes que configuren el coneixement científic. Una cita anual de primavera que en els darrers anys itinera pels diferents barris de Barcelona. L'edició de l'any 2024 va tenir lloc al Born Centre de Cultura i Memòria i a la plaça Comercial durant els dies 7, 8 i 9 de juny.
Premi Collide
L’Ajuntament de Barcelona i l’Institut de Cultura va fer una aliança amb el CERN, el Laboratori Europeu de Física de Partícules Elementals, per tal de col·laborar en el programa Collide d’Arts at CERN en les convocatòries del Premi de 2019, 2020 i 2021.
Durant tres anys, el Premi Collide convocat per Arts at CERN va fomentar la residència artística combinada al mateix CERN i a una fàbrica de creació de referència a Barcelona, que el primer any va ser la Fabra i Coats i els dos últims Hangar, Centre de Producció i Recerca Artística. Les artistes guanyadores van ser Rosa Menkman (2019), Black Quantum Futurism (2020) i Dorota Gawęda i Eglé Kulbokaité (2021).
Més informació
Jornades sobre art i ciència
Més informació
A l’hivern del 2022, en el marc del premi Collide, des de Barcelona Ciència i Innovació es va organitzar al MACBA una jornada sobre les interseccions entre l’art, la ciència i la tecnologia que va comptar amb la participació d’agents científics, artístics i culturals de Barcelona.
Al llarg del matí, es va realitzar una sessió de treball per debatre amb els principals agents sobre les vies de treball en Art i Ciència. Les conclusions d’aquesta jornada es van recollir en el document Col·lisions art-ciència: notes d'un diàleg coral a Barcelona. A la tarda, les artistes residents a Barcelona gràcies al premi Collide, Black Quantum Futurism, van presentar el seu projecte.