Els contaminants orgànics i inorgànics presents a l'aigua de reg i sòl agrícola (metalls pesants, pesticides, fàrmacs, etc) i a l'aire (partícules en suspensió, diòxid de nitrogen), de la zona hortícola periurbana de la ciutat de Barcelona compromet la producció d'aliments sostenibles i de proximitat que promou la legislació europea actual. L'estratègia Farm to Fork1 de la Unió Europea busca transformar el sistema de producció i de consum d'aliments i reduir la petjada mediambiental dels sistemes alimentaris dins l'enfocament de l'economia circular. Aquest projecte de recerca busca quantificar la reducció de la contaminació ambiental antropogènica mitjançant la utilització de biochar, produït a partir de residus de biomassa2 generats a la comarca de Barcelona, al sòl agrícola de la zona periurbana de Barcelona, per la seva capacitat d'adsorber contaminants inorgànics i orgànics3. Alhora, s'estudiarà l'efecte a llarg termini que l'ús de biochar genera en la qualitat nutricional i la seguretat alimentària d'enciams cultius en parcel·les experimentals. S’espera que amb els resultats del projecte de recerca es redueixi l’impacte de la contaminació ambiental i es generi un model de producció responsable i sostenible a l'àrea hortícola periurbana de Barcelona.
Tanca