Oberta la convocatòria de la quarta edició del Premi Europeu de Ciència Hipàtia

..
09/10/2023 - 13:39 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

La  quarta edició del Premi Europeu de Ciència Hipàtia premiarà, amb una dotació de 30.000 €, a una persona que hagi desenvolupat una trajectòria d’excel·lència majoritàriament en un país europeu en el  camp de la Ciència i la Tecnologia. Amb aquesta convocatòria s’inicia un nou cicle triennal, que tindrà continuïtat els pròxims dos anys, premiant a una persona provinent del camp de les Ciències de la Vida i de la Salut (2024) i del camp de les Humanitats i Ciències Socials (2025).

El període per a presentar candidatures és del 10 d’octubre al 23 de novembre, ambdós inclosos. Les persones proposades han d’acumular una destacada trajectòria d’excel·lència desenvolupada principalment a Europa, amb una forta influència en diversos camps del coneixement, i un impacte social positiu. La candidatura ha de ser presentada per un membre de l’Academia Europaea o del Consell Assessor Científic de Barcelona.

La persona guanyadora serà convidada a un acte institucional a la ciutat de Barcelona, on pronunciarà una conferència sobre la seva trajectòria, descobriments o altres fites que han estat motiu del seu reconeixement.

Persones premiades anteriorment

El premi Hipàtia es posà en marxa el 2018 com a una de les accions del primer Pla Barcelona Ciència. Buscava visibilitzar la recerca d’excel·lència que es fa a Europa i donar un impuls a la ciutat de Barcelona com a capital europea de la ciència. En la primera edició (2018; Ciència i Tecnologia), el premi Hipàtia s’atorgà al matemàtic László Lovász; en la segona (2019-2020; Ciències de la Vida i de la Salut), a la viròloga Ilaria Capua; i en la tercera edició (2021; Humanitats i Ciències Socials), el guardó el va rebre la filòsofa de la ciència Nancy Cartwright.

Academia Europaea-Barcelona Knowledge Hub

L’Acadèmia Europaea és una associació internacional no governamental amb més de 5000 membres, on s’inclouen més de 80 Premis Nobel, que promou la recerca i l’educació en totes les àrees del coneixement. L’Academia Europaea opera a través d’una xarxa de centres de coneixement regionals, d’entre els quals, el Barcelona Knowledge Hub abasta les regions mediterrànies i del sud d’Europa. El BKH fou posat en marxa el 2013 i s’ubica actualment en la seu de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. La seva activitat discorre entre cinc línies estratègiques: el foment del diàleg científic interdisciplinari, la participació ciutadana, l’exploració de les sinergies entre ciència i art, la visibilització de l’ecosistema de recerca català en el context internacional, i el reconeixement a l’excel·lència acadèmica, on s’emmarca el Premi Europeu de Ciència Hipàtia.