L’antiga Foneria de la Rambla acollirà el centre de cultura digital de Catalunya
El passat 20 de setembre va presentar-se el projecte de la Foneria de Canons de la Rambla, nou centre de cultura digital que té per objectiu convertir-se en unequipament motor de la creativitat digital de Catalunya. L’espai esdevindrà un centre d’investigació, d’experimentació i de desenvolupament de projectes artístics i culturals digitals i tindrà un espai expositiu obert a la ciutadania. L’edifici, propietat de la Generalitat, obrirà les portes l’any 2027, després de més de 20 anys d’inactivitat. Al gener començaran les obres de rehabilitació de la façana.
Durant el dia de la presentació, el president de la Generalitat Pere Aragonès, i la consellera de Cultura Natàlia Garriga, van presentar el projecte que donarà un nou ús a l’antiga Foneria de Canons. Per altra banda, Joan Borràs, delegat de la Generalitat a Barcelona, va fer un tast dels projectes que es desenvoluparan a La Foneria a través d’una experiència immersiva de realitat augmentada en una de les sales de l’edifici. Jocs musicals virtuals, pintura en 3D amb les mans o les imatges interactives del passat i el futur de La Foneria són algunes de les propostes immersives que poden experimentar-s’hi.
Com a centre obert a la ciutadania, la Foneria de Canons tindrà, per una banda, una planta dedicada a espais d’exhibició i difusió de projectes artístics –alguns de caràcter immersiu – que acollirà mostres d’art digital de creadores emergents i/o de llarga trajectòria i, per una altra, espais per a l’experiència directa de les iniciatives treballades dins el mateix centre. A més, espais polivalents i tallers pedagògics conformaran un espai de formació per esdevenir un punt de trobada de l’ecosistema i les comunitats.
El programa de continguts de La Foneria bascularà al voltant de tres punts clau: ser un centre per a la investigació, la incubació i el desenvolupament de projectes de cultura digital, ser un espai obert a la ciutadania i ser un centre de treball. La Foneria serà un centre de treball, funcional i modern a disposició de les persones professionals, tecnòlogues i investigadores amb una dotació tècnica i material per donar resposta a les seves necessitats. Aquest espai físic de treball compartit també comptarà amb un servei d’assessorament a administracions, empreses i entitats en matèria de cultura digital.
El projecte vetlla per ser la referència en creativitat digital del país i ajudar a impulsar la creativitat i el talent en l’àmbit de la cultura digital present a Catalunya per tal d’impulsar-la com el hub amb més potencial d’Europa en l’àmbit audiovisual.