Barcelona concedeix la Medalla d’Or al Mèrit Científic 2025 a Josep Tabernero, metge i investigador català especialitzat en oncologia mèdica
El Plenari li atorga la màxima distinció de la ciutat en reconeixement al seu lideratge científic, que ha contribuït a fer de Barcelona una ciutat referent en el camp de l’oncologia. La ciutat reconeix la seva trajectòria i els seus avenços pioners en el disseny de teràpies dirigides més precises i eficaces contra el càncer.

Divendres 28 de febrer, el Plenari del Consell Municipal de l’Ajuntament de Barcelona va acordar, per unanimitat, atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Científic 2025 a Josep Tabernero Caturla, metge i investigador català, de prestigi internacional, especialitzat en oncologia mèdica.
Se li concedeix pels seus avenços pioners en l’oncologia mèdica i la medicina oncològica de precisió, com el descobriment de nous mecanismes implicats en el desenvolupament de tumors i el disseny de teràpies dirigides més precises i eficaces contra el càncer, i per haver contribuït a fer de Barcelona una ciutat referent en el camp de l’oncologia, gràcies a la seva dedicació com a director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO).
El quart tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme Jordi Valls, ha destacat que “ha estat un pioner en l’àmbit de l’oncologia mèdica, que ha permès situar Barcelona com a ciutat referent en el camp de l’oncologia”. Valls ha subratllat “la seva aportació, molt important relacionant ciència, salut i educació, ja que ha prestigiat el sistema de salut del país, ha millorat la diversificació econòmica de la ciència, situant la recerca en un àmbit pioner, i per la seva capacitat pedagògica molt alta”.
L’alcalde, Jaume Collboni, s’ha sumat als reconeixements unànimes del Plenari i ha destacat que simbolitza els valors que inspiren els barcelonins “d’excel·lència, compromís, propòsit social i tenint sempre present el llegat en favor de la ciutat” i ha posat en valor el seu paper com a Chair del Comitè Científic Intern del nou CaixaResearch Institute, un dels centres de recerca emergents més importants que tindrà la ciutat.
Lideratge científic i institucional reconegut arreu del món
Josep Tabernero Caturla és un oncòleg barceloní de prestigi internacional, reconegut per la seva contribució al desenvolupament de nous tractaments per al càncer colorectal basats en les característiques moleculars del tumor, essent un referent en l’impuls de la medicina de precisió en oncologia. Actualment, és el cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, director del VHIO i catedràtic de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).
La seva investigació se centra en el descobriment de nous mecanismes implicats en el desenvolupament dels tumors i el disseny de teràpies moleculars dirigides més eficaces contra el càncer colorectal i els tumors gastrointestinals. Entre altres fites, el Dr. Tabernero ha demostrat que la mutació més comuna de la proteïna BRAF (BRAFV600), una important mutació vinculada amb la resistència del càncer colorectal, també es produeix en altres tumors, a més dels melanomes, i que respon al tractament amb una triple combinació de fàrmacs. Això ha estat crucial per a aquests pacients que abans tenien una supervivència de 6 mesos.
També és coautor de més de 700 articles revisats per experts, amb un índex H de 129, i forma part dels consells editorials de diverses revistes de primer nivell, com ara Cancer Discovery, Clinical Cancer Research i Nature Reviews Clinical Oncology.
Les contribucions del Dr. Josep Tabernero com a expresident de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica – ESMO (2018-2019), membre de l’Assemblea de la Missió Càncer d’Horitzó Europa, així com de reconegudes associacions de recerca del càncer com l’American Association for Cancer Research (AACR) i l’American Society of Clinical Oncology (ASCO), han impulsat els avenços en oncologia a nivell mundial. També és president de Cancer Core Europe (des d’octubre del 2023) i membre del Consell d’Administració de l’Organització d’Instituts Europeus del Càncer (OECI).
Entre d’altres reconeixements, l’any 2019 va rebre el Premi Nacional de Recerca de Catalunya pel conjunt de les seves contribucions a la medicina del càncer.