Primavera
Amb la primavera arriben les pluges, però també les jornades assolellades! I aquesta diversitat també es nota als mercats. Al llarg de l’estació, el territori català ens regala una gran varietat de productes com els que es desglossen a continuació.
Les parades de fruita i verdura s’omplen d’aromes càlids com el del fonoll, i de colors vius com ara el dels nespres, les faves i les cireres, i el peix blau de mida petita comença a agafar un bon lloc a les peixateries.
A la primavera, també arriba un dels dies no festius més festius de l’any: el 23 d’abril. I els mercats, com els pobles i ciutats, s’omplen de detalls per reviure la bonica tradició de Sant Jordi. Celebrem-la amb cabrit i al primer crit!
I recordeu...
“Menys carregar amb la compra i més servei a domicili amb #MercatsDeBarcelona”
Cabrit
PROPIETATS
- Conté proteïnes, ferro de fàcil absorció i minerals com el sodi, el fòsfor i el zinc, d’acció antioxidant
- El seu contingut de vitamines és comparable amb el de la carn de vaca i de xai. Té valors similars de tiamina, riboflavina i niacina, i destaca el contingut en vitamina B12, indispensable per a la formació de glòbuls rojos, per al creixement corporal i per a la regeneració de teixits
Aquest tipus d’atributs nutricionals ressalten el valor que representa la carn de cabrit com a aliment i el seu perfil saludable, ideal per als consumidors que busquen tenir cura de la salut o que han de tenir-ne, com els infants, les embarassades i els esportistes.
AL MERCAT
Peces senceres i tallades al moment o en safates ja preparades, mitjanes, cuixes, espatlles, costelles, menuts i derivats de l’animal. Al mercat hi trobareu talls i peces per menjar-ne a diari o per a ocasions especials, segons el vostre pressupost. Si voleu conèixer-ne les possibilitats a fons, demaneu-les als venedors.
A CASA
Cuineu-la com la carn de xai! Estofada, guisada, a la brasa, en caldereta... Les costelles arrebossades i la cuixa o l’espatlla al forn són dues de les elaboracions amb cabrit més populars de casa nostra. Si us agraden els menuts, podeu menjar-vos-en el fetge i els ronyons.
TRUC
Generalment, el cabrit requereix una cocció lenta i suau per a preservar la tendresa i la humitat naturals de la seva carn.
CONSELL D’APROFITAMENT
Amb les restes sobrants de cabrit a la brasa en podeu farcir cebes, albergínies o tomàquets; amb la que heu cuit al forn podeu acompanyar-hi uns espinacs
o fer-ne unes crestes.
A la cuina
Cabrit al forn
Ingredients (per a 4 persones)
- 4 espatlles de cabrit
- 4 patates de la varietat kennebec
- 2 cebes
- 1 o 2 pastanagues
- 8 grans d’all
- 8 prunes amb os
- 1 got de xerès
- Herbes aromàtiques al gust
- Oli d’oliva verge extra
- Sal i pebre negre
Elaboració
- Preescalfeu el forn a 200 ºC.
- Cobriu d’oli el fons d’una safata
- i incorporeu-hi les patates tallades a rodanxes i la ceba tallada a juliana fins que quedi ben coberta. Salpebreu-ho.
- Sobre aquesta base, poseu-hi les espatlles de cabrit i acabeu d’omplir els forats de la safata amb rodanxes de pastanaga.
- Poseu els alls sense pelar perquè no es cremin, aixafeu-los i distribuïu-los per sobre del cabrit.
- Salpebreu-ho de nou, mulleu gene- rosament amb xerès i afegiu-hi herbes aromàtiques al gust.
- Fiqueu la safata al forn a mitja altura durant 20 minuts a 180ºC. Doneu la volta a les espatlles i deixeu-les 20 minuts més. Repetiu l’operació fins que el cabrit estigui ben fet. Podeu fer-li un tall per comprovar-ho.
- Afegiu-hi les prunes 10 minuts abans d’apagar el forn.
Cireres
Catalunya és terra de cultiu d’aquesta fruita vermella, dolça i carnosa clàssica de la primavera. Tot i la seva curta temporada de producció, del maig al juliol, se’n troben moltes varietats al mercat, entre les quals destaquen les de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta, el Segrià, l’Alt Empordà i el Baix Llobregat.
N’hi ha de molt locals com la cirera d’en Roca, que agafa el nom d’uns germans, de professió minera, que la van introduir al Maresme, en concret a Arenys de Mar, provinent de la Catalunya Nord i l’Empordà. Les arracades del rebost!
PROPIETATS
- Aporten vitamines, especialment A i C, minerals, fibres i poques calories
- Són molt riques en fructosa, que dona un gran poder saciant
- Tenen molt de potassi i aporten quantitats significatives de fibra, que ajuden al trànsit intestinal
- Com totes les fruites vermelles, tenen una bona quantitat d’antioxidants.
A més, en podeu menjar si teniu diabetis i poden ajudar-vos a depurar i desintoxicar l’organisme si les bulliu i les consumiu en infusió.
AL MERCAT
Fixeu-vos en la seva procedència i prioritzeu les de proximitat. Eviteu les que estiguin pansides, arrugades o tocades, ja que ràpidament farien malbé la resta.
A CASA
Reviseu-les i llenceu les que estiguin tocades: poden malmetre la resta!
Si us les heu de menjar l’endemà d’haver-les comprat, les podeu deixar en un lloc fresc i ventilat. Si les heu de consumir en dies posteriors, guardeu-les a la nevera.
TRUC
Com saber si una cirera està en el seu punt òptim? A banda que el fruit ha de tenir un color viu i un aspecte fresc atractiu, ha de conservar la tija verda i fresca.
CONSELL D’APROFITAMENT
Tot i que és una fruita que aguanta molt bé a la nevera, si teniu cireres a casa que no heu de consumir d’immediat, podeu congelar-les senceres o trossejades sense la tija, amb el pinyol o sense, en un recipient o bossa per a tal fi. En melmelada, confitura i almívar poden aguantar un parell d’anys si els pots han estat ben esterilitzats i tancats.
A la cuina
Clafoutis de cireres
Ingredients (per a 4 persones)
- 500 g de cireres
- 30 g d’ametlles pelades
- 40 g de festucs pelats
- 4 ous
- Sal
- 80 g de farina
- 80 g de sucre
- 400 ml de llet
- 5 cullerades de nata líquida
- 40 g de mantega
- 30 g d’ametlla en pols
- 1 baina de vainilla o essència
Elaboració
- Renteu les cireres i espinyoleu-les.
- En una paella, torreu les ametlles sense afegir-hi greix.
- Un cop torrades, piqueu-les amb els festucs; que quedin trencats però no gaire fins.
- En un bol, poseu-hi la farina, la pols d’ametlla, el sucre i la sal. Barregeu-ho i aneu-hi incorporant els ous d’un en un, tot treballant-ho.
- Al final, afegiu-hi la llet i, quan tingueu una mescla homogènia, la nata líquida. Incorporeu-hi també una mica de vainilla si us hi agrada.
- Unteu un motlle de forn rodó amb mantega i folreu-lo després amb paper sulfuritzat tallat a la mida del motlle perquè no s’enganxi.
- Barregeu les cireres amb la pasta feta, aboqueu-la al motlle i espolseu-hi la picada de festucs i ametlles pel damunt. Coeu-ho al forn 35 minuts.
Sabies que..?
El model Mercats de Barcelona és un referent d’èxit al món? Consolida una xarxa d’equipaments que són referents i centres neuràlgics de cada un dels barris on estan ubicats, prescriptors i principals distribuïdors de producte fresc de qualitat a la ciutat.
Faves
PROPIETATS
- Són riques en vitamines del grup B entre elles, B1, responsable de la tiamina, i B9 responsable de l’àcid fòlic
- Contenen minerals com el ferro, el magnesi i el zinc
- Contenen molta aigua
- Contenen poques calories, sobretot en forma de midó, que és d’assimilació lenta
- Contenen un alt percentatge elevat de proteïnes, propietat que les fa molt valorada pels vegans
A més, les faves tendres són riques en compostos fenòlics, que tenen un poder antioxidant molt elevat. Alguns estudis indiquen que contraresten específicament l’efecte de les xantines, unes substàncies prooxidatives molt potents que es generen durant l’exercici físic intens i que es relacionen amb problemes vasculars, càncer i gota. D’altres estudis mostren l’efecte hipotensor de substàncies presents en aquestes lleguminoses. Les propietats de les faves canvien si són seques.
AL MERCAT
Les trobareu fresques i seques, en beines i desgranades. Les beines de les millors faves fresques han de ser turgents i d’un color verd brillant; descarteu les que tinguin un color marronós o taques d’aquest color.
Si les doblegueu i es trenquen és un bon senyal; a l’inrevés és senyal que no són prou fresques.
A CASA
Com que la seva mida no és homogènia, feu-ne una tria: separeu les grosses per a fer-ne cremes o similars i reserveu les mitjanes i petites per coure-les i fer-les servir d’acompanyament o ingredient principal. Malgrat no tenir-ne costum, les beines es poden menjar: les primeres faves de la temporada o favetes queden molt gustoses i tendres cuinades senceres.
TRUC
Les faves contenen un tipus específic de les lleguminoses que les fan especialment flatulentes. Per evitar males estones, coeu-les sempre amb herbes i llavors carminatives com ara el fonoll, el comí, l’anís, la menta o el llorer per fer-les més digestives.
CONSELL D’APROFITAMENT
Si ja fa una setmana que són a la nevera i no teniu previsió de cuinar- les, congeleu-les. Abans, però, escaldeu-les. Com? Escalfeu-les dos minuts en aigua bullent, deixeu que es refredin i congeleu-es. Us hi aguantaran fins a tres mesos.
A la cuina
Faves a la catalana
Ingredients (per a 4 persones)
- 1 kg de faves tendres desgranades
- 200 g de bull negre de llengua
- 200 g de cansalada de coll
- 200 g de xoriço picant
- 1 grapat d’avellanes i 1 d’ametlles
- 2 cebes i 2 alls tendres
- 1 carquinyoli
- Ví ranci o negre
- Anís estrellat
- Marduix
- 3 fulles de menta i 1 de llorer
- Oli d’oliva verge extra
- Sal i pebre negre
Elaboració
- Talleu la cansalada i enrossiu-la en una cassola amb oli.
- Talleu la ceba ben menuda i poseu-la dins la cassola anterior. Quan comenci a transparentar, afegiu-hi els alls tendres tallats i deixeu que s’enrosseixin.
- Després, incorporeu-hi el llorer, el marduix i el vi. Deixeu-lo evaporar.
- Afegiu-hi les faves i remeneu-ho tot a foc lent, que quedi ben barrejat.
- Cobriu-ho amb aigua, salpebreu-ho, tapeu-ho i deixeu que faci xup-xup durant 20 minuts.
- Mentrestant talleu el bull i el xoriço. I feu una picada amb la fruita seca i el carquinyoli. Reserveu-ho tot.
- Quan les faves estiguin cuites, afegiu-hi l’embotit. Deixeu que cogui 5 minuts més, sempre tapat.
- Incorporeu-hi l’anís estrellat i la menta i barregeu-ho.
Fonoll
PROPIETATS
- Té propietats antibacterianes, combatent o neutralitzant les infeccions
- És ric en àcid fòlic o vitamina B9, molt indicat per a les dones embarassades. Els principis actius del fonoll també ajuden a combatre la sensació de nàusea i mareig
- Conté vitamina B3 i provitamina A, totes dues antioxidants. La segona, a més, molt indicada per millorar la salut de la vista
- És ric en potassi, necessari per transmetre i generar l’impuls nerviós i per a l’activitat muscular. El bulb conté molta fibra; les llavors, anetol, que és un oli essencial; les fulles, flavonoides, uns fitonutrients, i l’arrel, cumarines, substàncies aromàtiques
Especialment recomanable si patiu hipertensió, retenció de líquids, gota o artritis; si necessiteu obrir la gana; o alleujar la sensació d’opressió de la part alta de l’estómac per nervis.
També podeu consumir el bulb del fonoll en dietes d’aprimament i per combatre l’estrenyiment. Si en mastegueu les llavors, podreu combatre el mal alè.
AL MERCAT
Se sol presentar polit per no haver-ne de separar les fulles superficials, més dures. A l’hora de triar el fonoll, fixeu- vos-en la tija, que ha de ser rígida i ferma, i en el bulb, que ha de ser gros i arrodonit de color blanquinós; els allargats són menys suculents.
A CASA
Si el deixeu massa dies a la nevera tendirà a agafar una textura filosa i a perdre sabor. Per mantenir el fonoll en perfecte estat, guardeu-lo en una bossa amb forats i no espereu més de cinc dies a consumir-lo des que l’hàgiu comprat.
TRUC
Voleu evitar els efectes secundaris d’un plat flatulent? Els principis actius del fonoll afavoreixen la digestió! Feu servir les llavors com a espècie per acompanyar aquests plats, per evitar- ne els gasos, o feu-ne una infusió per cloure l’àpat.
CONSELL D’APROFITAMENT
Del fonoll s’aprofita tot! Les tiges i les fulles, com a herba aromàtica per a les amanides; les llavors, com a espècia aromatitzant en peces de rebosteria, i el bulb, com a hortalissa principal o acompanyament d’un plat.
A la cuina
Crema de fonoll i porros
Ingredients (per a 4 persones)
- 2 bulbs de fonoll grans
- 2 porros
- 1 patata petita
- 1 poma
- 750 ml de brou vegetal o aigua
- Fulles de julivert
- Sèsam negre (opcional)
- Oli d’oliva verge extra
- Sal marina i pebre negre
Elaboració
- Netegeu i talleu els porros a rodanxes petites. Feu el mateix amb el fonoll, la patata i la poma. Reserveu-ho tot.
- En una cassola amb una mica d’oli, ofegueu-hi els porros i la poma cinc minuts.
- A continuació, afegiu-hi el fonoll i la patata. Tapeu-ho i deixeu-ho coure a foc suau un moment.
- Aboqueu-hi el brou de verdures i deixeu-ho coure entre 15 i 20 minuts a foc no gaire fort.
- Passeu-ho per la batedora i serviu- ho, en un bol, amb un rajolí d’oli, una mica de julivert picat, sèsam negre i pebre negre per sobre.
Nespres
PROPIETATS
- Com en totes les fruites, el component majoritari en pes de la nespra es l’aigua i els sucres, fructosa i glucosa
- Conté provitamina A en forma de betacarotè, que li proporciona el seu característic color i ens ajuda a formar i mantenir la pell, els cabells i les mucoses, així com vitamina B1 (tiamina), necessària per al metabolisme dels hidrats de carboni i essencial per al funcionament del sistema nerviós
- Entre els seus minerals, destaquen quantitats apreciables de potassi, que ens evita les rampes a les extremitats, i magnesi, que ens ajuda al bon funcionament de l’intestí, ja que tenen un suau efecte laxant
Diürètiques, antioxidants, saciants, baixes en calories, de fàcil digestió... Tot això converteix la nespra en una fruita ideal per a totes les edats, apta fins i tot per a les persones diabètiques.
AL MERCAT
Les nespres no han de presentar zones gaire toves en fer-hi una pressió suau amb els dits. Convé
triar-les ben madures, amb la carn ferma i ben acolorida perquè verdes són indigestes, així com menjar-les al cap de poc d’haver-les comprat. Hi ha qui diu que els exemplars petits amb taques negres a la pela són els millors.
A CASA
En cas que encara els falti una mica per madurar, poden aguantar un parell o tres de dies fora de la nevera. Passats aquests dies val més que les conserveu en fred, on poden aguantar més de dues setmanes. Si les envaseu en paper film foradat, podreu allargar aquest període.
TRUC
Us han quedat els dits ennegrits després de pelar unes quantes nespres? Fregueu-vos les mans amb unes gotes de llimona i us quedaran ben nets.
CONSELL D’APROFITAMENT
Aprofiteu que el seu contingut en pectina serveix d’espessidor natural per fer-ne melmelada! Retireu-les, traieu l’excés d’oli amb paper absorbent i saleu-les amb sal grossa.
A la cuina
Mousse de nespres
Ingredients (per a 4 persones)
Per a la mousse:
- 750 g de nespres
- 100 ml d’aigua
- 100 g de sucre
- 500 ml de nata per muntar (35% MG)
- 4 ous
- Sal
Elaboració
- Poseu en un cassó l’aigua amb el sucre i remeneu-ho fins que es dissolgui, per crear un almívar.
- Feu un puré amb les nespres pelades i sense pinyols.
- Afegiu-hi l’almívar, remeneu-ho i deixeu que es refredi.
- Munteu la nata, afegiu-hi el sucre i un polsim de sal. Si la nata surt de la nevera i és ben freda se us muntarà més fàcilment.
- Separeu les clares dels rovells dels ous. Munteu-les a punt de neu fins que estiguin ben consistents i reserveu-ho.
- Ajunteu la nata amb el triturat de nespres i incorporeu-hi les clares muntades a la barreja, suaument i amb moviments envoltants perquè no baixin.
- Deixeu-ho refredar a la nevera durant 2 hores.
Sonsos
PROPIETATS
- Són especialment rics en potassi, calci, magnesi i sodi
- Contenen omega 3 i vitamines del grup B
- Contenen aminoàcids essencials
I, a diferència d’altres peixos blaus més grossos, l’acumulació de metalls és pràcticament inexistent en aquesta espècie. De consum molt recomanable per a tots els membres de la família, només està contraindicat per a persones que pateixen gota, ja que té un contingut elevat de purines, que es transformen en àcid úric.
AL MERCAT
A les peixateries n’hi ha des de finals de primavera fins a finals d’estiu, quan més se’n troben, se’n pesquen i se’n mengen. No obstant això, en pro de la sostenibilitat i de la conservació de l’espècie, la seva pesca està regulada i cal un permís especial per capturar-los.
A CASA
Com que són tant petits, no cal que els tragueu ni el cap ni els budells per menjar-los: els sonsos només s’han de rentar una mica abans de preparar-los. També els heu de rentar si no els consumiu un cop comprats
i els guardeu a la nevera (no més de dos dies).
TRUC
Per aconseguir el fregit perfecte, saleu els sonsos, introduïu-los en una bossa de plàstic amb una mica de farina, tanqueu la bossa hermèticament i sacsegeu-la bé fins que el peix quedi ben empolvorat.
Després fregiu-los en abundant oli calent sense que arribi al punt de fum.
CONSELL D’APROFITAMENT
Per característiques físiques i organolèptiques, del sonso no se’n llença res! Fregits, dins d’una truita o d’una amanida, calents o freds, són una delícia del cap a la cua.
A la cuina
Truita de sonsos
Ingredients (per a 4 persones)
- 600 g de sonsos
- 6 ous
- 1 gra d’all
- 1 branquilló de julivert
- Oli d’oliva verge extra
- Sal
Elaboració
- Trinxeu l’all i el julivert. Reserveu-los.
- Passeu els sonsos per un raig d’aigua. Escorreu-los molt bé.
- Escalfeu oli abundant en una paella. Quan sigui ben calent, poseu-hi els sonsos, sense enfarinar.
- Quan canviïn de color ja els podeu treure de la paella i deixar-los damunt de paper absorbent dins un plat per treure’n l’excés d’oli. Salpebreu-los i reserveu-los.
- Separeu els rovells i les clares; bateu els rovells amb sal i munteu les clares a punt de neu.
- Barregeu l’all i el julivert reservat dins els rovells i suqueu-hi els sonsos.
- Torneu a passar-ho tot per la paella amb l’oli calent a foc mig-baix i feu-ne una truita ben esponjosa.