Trobada de colles bastoneres
Els bastoners tornen a picar ben fort per Santa Eulàlia! El ball de bastons, una dansa estesa per tota la Mediterrània i Europa, té la primera referència a Catalunya l’any 1150 i està més que consolidat a la ciutat, amb diverses colles de diferents barris i districtes que podrem veure en acció a la festa major d’hivern.
Les colles bastoneres de Barcelona es reuniran a l’avinguda de la Catedral (10 h) per iniciar la jornada amb una mostra de balls. No estaran soles, ja que enguany les acompanyaran la Colla Bastonera del Pla de l’Aigua de Lleida, el grup Dance del Rabal de Saragossa i el Ball de les Gitanes de Vilafranca. Tot seguit, els carrers s’ompliran de música acompanyada del so de les picades dels bastons en una cercavila que ens permetrà veure els balls de bastons i els convidats en moviment per la plaça Nova, el carrer de la Palla, el carrer dels Banys Nous, el carrer de Ferran i la plaça de Sant Jaume.
Un cop a plaça, les colles bastoneres ens regalaran les últimes ballades, que faran tremolar el terra de la plaça de Sant Jaume!
Trobada Sardanista Infantil de Santa Eulàlia
La cantera del món sardanista es reuneix a la plaça de Sant Jaume per ballar al ritme fresc i innovador de la Cobla Contemporània. Si sou de les noves generacions sardanistes, no us podeu perdre aquesta gran trobada anual!
Cercavila de Gegants Infantils i d'Escola de Barcelona
Recorregut: plaça dels Àngels, carrer d’Elisabets, carrer del Bonsuccés, la Rambla, carrer de Ferran i plaça de Sant Jaume.
Gegantons, capgrossos, cuques, bèsties i cavallets de les colles i escoles de Barcelona dansaran plegats pels carrers de la ciutat, encapçalats per la gegantona Laia.
Els Gegants de la Ciutat presidiran l’entrada de les figures a la plaça de Sant Jaume i oferiran el seu ball recordant que tal com va dir el poeta Joan Maragall, els Gegants de la Ciutat són propietat de la mainada de Barcelona.
Mostra d’Esbarts Dansaires Infantils i Juvenils
Santa Eulàlia és la festa major petita de la ciutat i els més menuts prenen protagonisme. Per això, les seccions infantils dels esbarts dansaires de Barcelona fan un pas endavant i celebren la seva ballada. La vintena d’esbarts de la ciutat, ens oferiran tot un seguit de balls executats pels membres més joves de cada esbart.
La mostra es farà en dos dies diferents. El dissabte podreu gaudir de les danses de l’Esbart Sant Martí, l’Esbart Maragall, l’Esbart Ciutat Comtal i l’Esbart Català de Dansaires. El diumenge arribarà el torn de l’Esbart Joventut Nostra, l’Esbart Vila de Gràcia, l’Esbart Sant Jordi i els Ballets de Catalunya.
Teniu ganes de veure’ls ballar?
El Ball de Santa Eulàlia
Gaudiu d’una representació moderna del Ball de Santa Eulàlia amb l’Esbart Santa Eulàlia i l’acompanyament musical de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.
Els batecs de la Laia. Trobada de Tabalers
Recorregut: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume i plaça de Sant Miquel (final a les 17.45 h).
Viviu una gran tabalada que escamparà el ritme i el so de la festa pels carrers del Gòtic! Els tabalers de les colles de diables i bestiari de foc de la ciutat es reuniran a la plaça Reial per celebrar la IX Trobada de Tabalers. Amb els seus repics eixordadors, evocaran els batecs del cor de santa Eulàlia!
Actuació de l’Esbart Català de Dansaires
Voleu veure danses tradicionals? L’Esbart Català de Dansaires, el grup de dansa més antic de Catalunya, ens ha preparat una actuació per gaudir dels seus balls, amb l’acompanyament musical de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.
Amb desenes de danses tradicionals que interpreta a les actuacions, aquest esbart fa un recorregut per tot el territori a partir de les danses pròpies de cada indret. A més, conserva l’Arxiu de Dansa Tradicional Catalana, on es pot consultar la informació de centenars de balls que han anat recollint amb el pas dels anys.
L’any 2010 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el 2012 el van guardonar amb el premi Ciutat de Barcelona en l’àmbit de cultura popular.
Prepareu-vos per fer un viatge a través de la dansa!
Correfoc dels petits diables i les bèsties petites
Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer de Ferran, la Rambla, passatge de Colom i plaça Reial.
Quan el vel de la foscor cobreixi el sostre de la ciutat de Barcelona, les colles de diables i bestiari infantils i juvenils sortiran de dins de l’Ajuntament, demostrant que Santa Eulàlia és la festa més jove de la ciutat!
Ompliran de coets i guspires el recorregut següent: plaça de Sant Jaume, carrer de Ferran, la Rambla, passatge de Colom i plaça Reial, on acabaran cap a les 19 h.
Tot i que el correfoc infantil està especialment pensat per als infants més menuts, no està exempt de riscs:
- Cal vestir amb roba de cotó de màniga llarga que cobreixi bé tot el cos.També és important dur un calçat adequat per córrer quan calgui.
- Tingueu cura amb els infants i la distància al foc.
- Si el correfoc passa per davant de casa vostra o de la vostra botiga, recordeu retirar tendals, tapar els vidres i abaixar les persianes.
- I recordeu seguir les indicacions del servei d’ordre, així farem la festa més segura!
Concert de la Federació Catalana d’Entitats Corals
La Bella Quirze Band té el seu origen fa gairebé vint anys com una activitat de l’AMPA de l’escola pública El Turonet, de Sant Quirze del Vallès, quan un grup de mares, pares i mestres van començar els assajos d’algunes peces de gòspel per a una actuació a la festa de fi de curs. Posteriorment, es van incorporar al grup els cantaires del Gòspel de Bellaterra, fet que va donar lloc al naixement de la Bella Quirze Band. Actualment, la directora de la coral és Lourdes Garcia Espinal.
El cor New Gospel va néixer l’any 2009, amb el guiatge de l’Associació Musical Gospel L’Hospitalet i sota la direcció de Manel García Sepúlveda. Actualment, New Gospel està format per gairebé 35 cantaires, dirigits des del 2019 per Verónica Marín. Acompanyat al piano per l’Abel Coll, el cor ens ofereix en el seu projecte musical propostes innovadores amb incursions en la música soul i funk.
Aquest concert coral l’organitza la demarcació del Barcelonès de la Federació Catalana d’Entitats Corals. La demarcació abasta més de 140 grups corals i enguany ens presenta dos grups de gòspel amb repertoris molt divertits.
Correfoc de Santa Eulàlia
Recorregut: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla (ascendent), carrer de Ferran i plaça de Sant Jaume (final cap a les 20.45 h).
Cau l’última llum del dia i la nit s’apodera dels carrers de la ciutat; les bèsties de foc i els diables s’apleguen a la plaça Reial... Quan el primer toc de tabal ressoni i les bèsties comencin a treure foc pels queixals, voldrà dir que s’inicia el Correfoc de Santa Eulàlia! Moguts pel repic eixordador dels tabals, que els fa omplir de foc, guspires i fum els carrers per allà on passen, el Drac, la Víbria, la Tarasca, la Mulassa, el Bou, l’Arpella i el Dofí dansaran entre flames amb els diables de la Kinta Forka, els del Gòtic i els Tarascaires.
Un cop a la plaça de Sant Jaume, les colles participants oferiran un espectacle de trons i focs que deixarà el públic present amb la boca oberta, com a final del correfoc.
Gaudiu de la festa del foc, que activarà els vostres sentits amb la percussió dels tabals, l’olor de la pólvora i la llum de les espurnes.
ATENCIÓ:
La festa del foc és un dels moments més divertits de Santa Eulàlia, però cal viure-la amb la màxima precaució. Si hi voleu participar, no oblideu que:
- Us heu de posar una gorra, un mocador de coll i roba de màniga llarga i camals llargs. Vestiu sempre de cotó, no feu servir materials sintètics. Heu de dur un calçat còmode per córrer quan calgui.
- Tingueu una cura especial si aneu amb infants i manteniu-vos a una distància prudencial del foc. No deixeu anar nens ni nenes de la mà i recordeu que, per a la mainada, hi ha un correfoc a mida en què la intensitat del foc és menor.
- Si el correfoc passa per davant de casa vostra o de la vostra botiga, retireu els tendals, tapeu els vidres i abaixeu les persianes.
- Ni alcohol ni vidre: mentre duri el correfoc, eviteu l’alcohol. I, si porteu una beguda, procureu que no sigui ni en ampolla ni en gots de vidre. El vidre trencat constitueix un perill.
- No oblideu que el correfoc és molt divertit, però, si no respecteu les normes bàsiques de seguretat, també és perillós. Afegiu-vos a la festa, però gaudiu-ne amb seny!
- Recordeu que sempre heu de seguir les indicacions del servei d’ordre, que estarà ben identificat.
Lali Jove 2024
Ja arriba la Lali Jove, la festa per a les persones més joves de la ciutat!
A les 20 h s’entregaran els premis Barna Jove de 2023 a les entitats guanyadores. Es farà entrega del primer premi a Joves Units del Poble-sec per “5 anys de Joves Units del Poble-sec”, el segon premi a l’AE Joan Maragall per “Lleure sostenible”, i el tercer premi al Casal de Joves Can Ricart per “Espai de trobada en salut autogestionat i en primera persona”.
Tot seguit, a les 20.30 h, començaran les actuacions musicals de Fades, Svetlana, Sexenni i DJ Trapella.
Concert dels Cors de Clavé. Clavé 200 i Sau 30
Enguany es commemora el bicentenari del naixement del músic, poeta i periodista barceloní Josep Anselm Clavé. Per això, la Federació de Cors de Clavé ha preparat tot un any de celebracions i el primer gran acte es farà per Santa Eulàlia.
El grup Sau 30 s'unirà a la Coral Cantanna de Vic i La Veu de Voltregà, en un concert màgic que ens farà reviure i cantar els millors temes amb en Pep Sala i el grup, fent un tribut a Carles Sabater i fusionant el cant coral i el rock per inaugurar el Bicentenari Clavé 2024.
El dissabte 10, la plaça de Sant Jaume us espera per cantar temes com ara El tren de mitjanit, Ningú ens mourà d’aquí, Envia’m un àngel i, com no, Boig per tu.
Comença el Bicentenari Clavé!
Eulàlia, un espectacle de dansa a la Catedral
Eulàlia, l’espectacle que fa un homenatge a la vida de santa Eulàlia i n’explica els martiris, arriba a la desena edició. L’Esbart Ciutat Comtal ens descobrirà la llegenda de la santa a través de la música i la dansa, en un espai idíl·lic a la Catedral de Barcelona, al damunt de la cripta on reposen les seves relíquies. Enaltint els valors de la llibertat, la igualtat i la justícia, l’esbart ens descobrirà la figura de santa Eulàlia.
Sota la direcció del coreògraf Lluís Calduch i amb la música del compositor Francesc Cassú, Eulàlia recrearà la vida de la santa des de la seva professió de fe fins a la crucifixió, passant pels martiris que li van infligir, a través de seqüències de ball, quadres d’interpretació gestual i composicions amb moviments coreogràfics que prenen com a referència les manifestacions folklòriques i religioses de la cultura popular catalana.