Gaudeix de la música per Santa Eulàlia!
El Tradicionàrius a Santa Eulàlia i el Concert dels Cors Clavé.
Divendres 9, a les 20.15 h i dissabte 10, a les 21 h
Plaça de Sant Jaume
La Festa Major d’Hivern s’omple de música que acompanyarà els balls i les cercaviles dels elements de cultura popular, però això no és tot!
Enguany es commemora el bicentenari del naixement del músic, poeta i periodista barceloní Josep Anselm Clavé. Va ser un gran defensor dels drets de l'home i de la dona, del foment de l'associacionisme i el creador del Moviment Coral Català. Per això, el 2024 serà un gran any d'activitats musicals i d’altres àmbits, atesa la gran rellevància del compositor. La Federació de Cors de Clavé ha preparat tot un any de celebracions i commemoracions de l’efemèride del naixement del mestre, i el primer gran acte es farà per Santa Eulàlia.
El grup Sau 30 s'unirà a la Coral Cantanna de Vic i La Veu de Voltregà, en un concert màgic que ens farà reviure i cantar els millors temes amb en Pep Sala i el grup, fent un tribut a Carles Sabater i fusionant el cant coral i el rock per inaugurar el Bicentenari Clavé 2024. El dissabte 10, la plaça de Sant Jaume us espera per cantar temes com ara El tren de mitjanit, Ningú ens mourà d’aquí, Envia’m un àngel i, com no, Boig per tu.
I per segona vegada, el Tradicionàrius baixarà de la Vila de Gràcia fins a la plaça de Sant Jaume. El divendres 9, el 37è Festival Folk Internacional Tradicionàrius omplirà de música les Festes de Santa Eulàlia amb un ball folk i un concert. A les 20.15 h, Glam Folk farà ballar tota la plaça amb un xotis al ritme d'Oques Grasses, un ball pla amb Strombers o una masurca al ritme de Metallica. A les 22.00 h, arribarà el torn de La Cosina. Vingut des del Baix Camp, el grup presentarà el disc Hores vinguin i ens convidarà a cantar i ballar cançons desimboltes, però amb un rerefons compromès i un directe ben festiu.
L’endemà, al Moll de la Fusta tindrà lloc la festa dels més joves de la ciutat, la Lali Jove! A les 20.00 h s’entregaran els premis Barna Jove 2023 a les entitats guanyadores i, tot seguit, a les 20.30 h començaran les actuacions musicals de Fades, Svetlana, Sexenni i DJ Trapella.
600 anys de Gegants Barcelona (1424-2024)
600 anys de gegants a Barcelona (1424-2024)
L'any 2024 serà un any d'importància històrica per als gegants de Barcelona, ja que es commemoren els 600 anys de la primera referència escrita d'un gegant a la ciutat. Aquest esdeveniment remarca la profunda arrel de la tradició gegantera a Barcelona i destaca el paper protagonista que han tingut els gegants i gegantes al llarg de la història.
En el marc de la Mostra de Gegants Infantils i d’Escola, el Pati Manning de la Casa de la Caritat serà l’escenari de l’exposició itinerant de l’aniversari, que ha estat circulant per diferents barris de Barcelona i que arriba amb un disseny renovat. El diumenge 4 de febrer, a les 11.00 hores, es farà l’acte d’inauguració i serà un molt bon moment per visitar les figures més petites de la ciutat i l’exposició.
Com que estem en temps extraordinaris i de celebracions gegants, en Jaume I i la Violant d’Hongria, els Gegants de la Ciutat, recuperen la tradició de rebre els gegants infantils de les colles i les escoles a la plaça de Sant Jaume, fent honor al poeta Joan Maragall, que va establir que els Gegants de la Ciutat són propietat de la mainada de Barcelona. A la plaça, acompanyats dels Capgrossos Macers, faran el seu ball de protocol. Enguany, com a fet excepcional, llueixen els vestits i les joies del 1992. Serà una gran ocasió per veure dansar els gegants olímpics!
Santa Eulàlia és la festa del foc
Dissabte 10, a partir de les 18.30 h
Aquesta Santa Eulàlia, gaudiu de la festa del foc, que activarà els vostres sentits amb la percussió dels tabals, l'olor de la pólvora i la llum de les espurnes.
Quan caigui l’última llum del dia i la nit s’apoderi dels carrers de la ciutat, les colles de diables i bestiari infantils i juvenils sortiran de dins l'Ajuntament, demostrant que Santa Eulàlia és la festa més jove de la ciutat!
Ompliran de coets i guspires el recorregut següent: plaça de Sant Jaume, carrer de Ferran, la Rambla, passatge de Colom i plaça Reial, on acabaran amb els seus lluïments infernals. Tot i que el correfoc infantil està especialment pensat per als més menuts, no està exempt de riscos.
A la plaça Reial, el bestiari i els diables adults s’apleguen... Quan el primer toc de tabal ressoni i les bèsties comencin a treure foc pels queixals, voldrà dir que s’inicia el Correfoc de Santa Eulàlia.
Moguts pel repic eixordador dels tabals, que els fa omplir de foc, guspires i fum els carrers per allà on passen, el Drac, la Víbria, la Tarasca, la Mulassa, el Bou, l’Arpella i el Dofí dansaran entre flames amb els diables de la Kinta Forka, els del Gòtic i els Tarascaires. Un cop a la plaça de Sant Jaume, les colles participants oferiran un espectacle de trons i focs que deixarà el públic present amb la boca oberta, com a final del correfoc.
Vilapicina i Santa Eulàlia, una antiga relació
El dissabte 3 de febrer, en el marc de les Festes de Santa Eulàlia, la Colla Gegantera de Nou Barris torna a representar l’espectacle anomenat «Santa Eulàlia de Vilapicina, el barri oblidat». Aquest espectacle gira al voltant de la història de l’antic poblet de Santa Eulàlia, des de l’època romana fins a l’actualitat, on aquest indret de Nou Barris esdevé la zona més antiga del districte.
L’espectacle es compon d’una auca teatralitzada, en què la cultura popular n’és el fil conductor per enllaçar les escenes. En aquestes escenes es representen moments destacats de la història de Santa Eulàlia de Vilapicina que, lligats amb la història de la copatrona de la ciutat i els elements de cultura popular de Barcelona i Catalunya, seran els encarregats de plasmar-ho mitjançant la música i la dansa.
Prèviament a l’espectacle, es durà a terme una cercavila, que sortirà des de la plaça de Santa Eulàlia, plaça en honor a la santa patrona, i que es troba dins del territori del districte de Nou Barris. Aquesta cercavila recorrerà emplaçaments destacats dels carrers de Nou Barris que fan referència a la patrona, com, per exemple, la parròquia i el santuari de Santa Eulàlia, i acabarà a la plaça de Can Basté, després de recórrer l’antic camí reial. En acabar es repartirà la menja típica de la diada, les aspes de Santa Eulàlia, un brioix en forma de creu en aspa que haurà estat elaborat a càrrec del Forn del Padró, establiment arrelat al barri i situat a la mateixa plaça de Can Basté.
El 12 de febrer, Diada de Santa Eulàlia, els gegants de Nou Barris participaran en la Solemnitat de Santa Eulàlia de la parròquia de Santa Eulàlia de Vilapicina, a les 19.30 h.