Barcelona Mar de Ciència
Barcelona Mar de Ciència impulsa sinergies per promoure la transferència de coneixement sobre les ciències oceàniques a la ciutadania:
- L’Ajuntament de Barcelona, a través del desplegament del Pla litoral 2018-2028, manté el compromís de fomentar el coneixement de la ciutadania sobre les ciències oceàniques i incrementar la sensibilització cap a la conservació d’un oceà més saludable.
- L’Institut de Ciències del Mar (ICM) desenvolupa activitats, com el programa ICM Divulga, per fer arribar la cultura dels oceans a la ciutadania. Aquestes iniciatives es tradueixen en espais permanents d’experimentació, dotats de recursos adequats, on es combina la recerca bàsica i aplicada amb la divulgació científica en temps real. Aquests nous espais dedicats a la recerca oceanogràfica i polar fomenten la curiositat, l'exploració i la descoberta del món marí i dels ecosistemes de les altes latituds.
En aquest context, l’Ajuntament de Barcelona i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) han acordat col·laborar per ampliar l'ecosistema científic de la ciutat, amb l'objectiu de potenciar la transferència de coneixement sobre les ciències oceàniques. L’ampliació dels centres del CSIC, amb un fort enfocament en la cultura oceànica i la connexió amb la ciutadania, inclourà una àgora destinada a activitats conjuntes amb entitats locals i d’altres barris de la ciutat, a fi de facilitar l’accés de la ciutadania a la cultura oceànica.
Barcelona forma part de la xarxa Ocean Cities, un dels programes de la Dècada de l'Oceà de la UNESCO, que té com a objectiu transformar la manera com les ciutats costaneres interactuen amb l’oceà. Els membres del consorci coincideixen en la necessitat d’incorporar una dimensió oceànica a les ciutats costaneres, que influeixi tant en els hàbits quotidians de consum de la ciutadania (nivell micro) com en les activitats de planificació urbana i portuària (nivell macro), per impactar de manera positiva en les aigües marines veïnes.
Què estem fent?
El juliol del 2022, l'Ajuntament de Barcelona i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) van acordar l'ampliació del centre de recerca oceanogràfica de referència situat al passeig Marítim de la Barceloneta. Aquest protocol reflecteix l'interès compartit per crear espais de divulgació científica i experiències que reforcin els vincles entre la cultura oceànica i la ciutadania. El projecte avança amb l’abordatge de diversos reptes, entre els quals destaquen:
-
L'elaboració del Pla director Barcelona Mar de Ciència de manera conjunta amb l'Institut de Ciències del Mar (ICM), la Direcció de Ciència i Universitats i l'Oficina Litoral, els dos darrers pertanyents a l'Ajuntament de Barcelona.
-
La redacció del projecte executiu, a partir de l'avantprojecte i del pla funcional ja redactats, per desenvolupar la iniciativa al moll de Marina del Port Olímpic.
-
La participació en la Comissió de Seguiment del protocol, formada per tres membres de cada institució, que s'ha reunit per supervisar els tràmits necessaris i garantir que el projecte es posa en pràctica adequadament, d'acord amb el protocol signat.
-
L'execució del projecte Ocean Cities Network (fins al 2025), dins del programa Dècada dels Oceans a la Mediterrània, seleccionat per l'ONU com a part de la Dècada de les Ciències Oceàniques per a un Desenvolupament Sostenible (2021-2030).
-
La col·laboració activa en l'organització d'esdeveniments relacionats amb la ciència oceànica, incloent-hi la Conferència de la Dècada de l'Oceà 2024 a Barcelona, que ha tingut un gran èxit de participació i ha donat lloc a la Declaració de Barcelona de la Dècada de l'Oceà 2024.