Accions informatives i de sensibilització per a la millora del coneixement dels hàbitats del litoral i el seu potencial

Sensibilització, educació ambiental

Tot el Litoral

Precontent

El litoral de Barcelona, tot i ser un litoral urbà molt transformat, presenta una biodiversitat terrestre i marina que s’ha incrementat notablement en les darreres dècades a conseqüència de diverses polítiques ambientals i de restauració d’ecosistemes. La millora del sistema de sanejament de la ciutat també ha contribuït a fer augmentar l’estat ambiental dels fons marins i la biodiversitat associada.

La ciutadania de Barcelona cada cop coneix millor els hàbitats del litoral, tant terrestres com marins, i l’objectiu principal d’aquest projecte és fer-ne valer la biodiversitat com a vehicle de coneixement i estima del patrimoni natural marí.

L'augment de l’accés a la ciutadania dels espigons i dels esculls artificials submarins, pel fet que ara siguin zones no transitables, així com l’oportunitat de millora que encara tenen les activitats de coneixement i de difusió dels valors naturals de l’oceà que ens envolta i ens acull, ha de contribuir positivament a incrementar la visibilitat d'aquests hàbitats.

En aquest sentit, es planteja la creació d’un espai d’interpretació de la biodiversitat marina que impulsi accions formatives i de sensibilització i que alhora aprofundeixi en el coneixement d’aquests hàbitats.

El Pla estratègic del Zoo ja té una línia d’actuació que va en aquest sentit. L’àmbit de treball ha de ser el litoral proper, que abasti tant la part marina (parc d’esculls artificials, espigons, fons marins, comunitats bentòniques i pelàgiques, etcètera) com la terrestre (parcs litorals de Montjuïc, Poble Nou i Besòs, espais costaners, etcètera). 

  • Espai d’interpretació de la biodiversitat marina, vinculat al Zoo.
  • Accessibilitat a zones limitades actualment (alguns espigons, fons marins, etcètera).
  • Coneixement dels hàbitats de les estructures de protecció de la costa i dels esculls submarins com a part del patrimoni de la biodiversitat de Barcelona, per fer observable la biodiversitat marina.
  • Sinergies entre els equipaments i entitats de la ciutat que treballen la temàtica marina (i de manera específica, amb el Centre del Litoral).
  • Programa d’activitats educatives de mirada blava i d’immersió a les platges i al Parc d’Esculls de Barcelona Parc d’Esculls de Barcelona.

Què estem fent?

En relació amb les sinergies entre els equipaments i les entitats de la ciutat que treballen per millorar el coneixement dels hàbitats del litoral, cal destacar:

  • La publicació de la Guia participativa marina del Barcelonès, 2021. Es tracta de la primera guia de biodiversitat marina exclusiva del Barcelonès, elaborada amb i per a les persones que volen conèixer la biodiversitat del nostre litoral. Aquesta guia inclou més de 230 espècies que han fotografiat totes les persones col·laboradores i participants del projecte de ciència ciutadana UrbamarBio.

  • Les capes d’organismes marins de l’Atles de Biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona, que ja disposa d’informació sobre la biodiversitat marina de les platges i els fons marins de la ciutat amb dades aportades com a resultat de la participació ciutadana coordinada per l’Institut de Ciències del Mar i Anèl•lides-Serveis Ambientals Marins en esdeveniments com la BioMARató i UrbamarBio. Aquesta iniciativa posa de manifest la voluntat de l’Ajuntament de Barcelona en la gestió col•laborativa dels espais de la ciutat amb biodiversitat present al Pla Natura 2030.

  • La publicació de dotze Itineraris subaquàtics de les platges de Barcelona, 2023. Es tracta d’una proposta de dotze rutes subaquàtiques al litoral de la ciutat de Barcelona, sis fent busseig i sis fent esnòrquel o apnea. Els itineraris inclouen un mapa i una descripció del recorregut, informació de les espècies que podem trobar a la zona i algunes fotografies. A més, es complementen amb una guia d'identificació que conté fotografies de les espècies més comunes del litoral urbà. La Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques (FECDAS), amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, ha dut a terme aquesta iniciativa per promocionar l’activitat subaquàtica a la ciutat. 

  • Divulgació dels valors de la biodiversitat marina en una jornada tècnica sobre restauració dels ecosistemes marins urbans.

Share in social networks