Comparatistas sin comparatismo. III Simposio. La Literatura comparada en Cataluña
La literatura comparada té, a Catalunya, una tradició que pot considerar-se lògica i paradoxal alhora. D’una banda, per la història de la modernitat cultural a Catalunya, —i especialment a Barcelona—, la seva crítica literària té una dimensió internacional, cosmopolita, coherent amb la relació de la literatura catalana amb les literatures europees. Però en el moment d’institucionalitzar-se acadèmicament, la literatura comparada —especialment a la universitat francesa de la primera meitat del segle XX—, només Ramon Esquerra aconsegueix incorporar-se explícitament a aquesta nova disciplina. En canvi, els principals crítics literaris a Catalunya es caracteritzen en els seus escrits per una actitud implícitament comparatista, sense sotmetre’s a les pautes marcades oficialment des de les càtedres universitàries i, en alguns casos, discutint l’orientació donada per l’acadèmia a aquesta perspectiva crítica. En realitat estem parlant de la major part dels escriptors catalans que van conrear la crítica literària, sobretot en la primera meitat del segle XX, abans de la institucionalització dels estudis de literatura comparada a Catalunya; una nòmina rica i densa, raó per la qual va ser necessari plantejar una primera edició, dedicada a Ramon Esquerra, J. V. Foix, Lluís Montanyà, Eugeni d’Ors, Joan Estelrich, Armand Obiols, Marià Manent, Martí de Riquer i José María Valverde, a la qual va seguir una segona edició en què es van tractar Joan Maragall, Josep Yxart, Carles Soldevila, Just Cabot i els crítics literaris de Mirador, Jaume Bofill i Ferro, Joan Fuster, Gabriel Ferrater i Joan Brossa, entre d’altres. Ara arribem a la tercera edició. Aquest és un projecte obert: cada mes de desembre hi haurà un simposi. El resultat és un conjunt de «comparatistes sense comparatisme» crítics literaris de talent, voluntat i mirada comparatista que, rellegits en aquesta clau, mostren una història alternativa de la literatura comparada al nostre país i en el conjunt d’Europa. Les actes dels simposis es publicaran successivament, cada dues edicions. De moment ja n’ha aparegut el primer volum a la Col·lecció Figura d’Edicions UB.
La primera sessió del 12/12 es realitza a la sala de Martí l'Humà del MUHBA Pl. del Rei, i la resta al MUHBA Vil·la Joana.
Tríptic de 'Comparatistes sense comparatisme. III Simposi. La Literatura comparada a Catalunya'
Seu del Simposi
MUHBA Vil·la Joana
Ctra. de l’Església, 104 (Vallvidrera)
08017 Barcelona
Transport públic: FGC: S1 i S2 (Baixador de Vallvidrera)
Dates
Del 12 al 15 de desembre de 2018
La primera sessió del 12/12 es realitza a la sala de Martí l'Humà del MUHBA Pl. del Rei, i la resta al MUHBA Vil·la Joana.
Inscripcions
Hi ha dues modalitats d’inscripció:
Modalitat A
Inscripció com a curs monogràfic, La Literatura Comparada i Catalunya, en el marc del màster Barcelona Europa. Literatura i Història Comparada dels Intel·lectuals. Inclou el Seminari sobre europeisme cultural a Catalunya, i un exemplar de les actes: el llibre Comparatistes sense comparatisme, 2, en el moment de la seva publicació, prevista per 2019. 5 ECTS que es poden reconèixer en els programes de grau i màster per les universitats catalanes certificat de curs de postgrau / curs d’extensió universitària (en funció del perfil acadèmic de l’interessat).
Preu de la matrícula: 200 €
Modalitat B
Inscripció simple, amb certificat acadèmic d’assistència, sense ECTS
Preu: 30 €
Inscripcions: escriviu un missatge electrònic a lceie@ub.edu
Assistència lliure, gratuïta
Només al simposi, sense certificat acadèmic