La Canadenca: les vuit hores
L’hivern de 1919 la vaga de La Canadenca va marcar un punt d’inflexió en la lluita obrera. Va ser l’ocasió de posar en pràctica el Sindicat Únic aprovat pels cenetistes al Congrés de Sants. La consecució de la jornada de vuit hores mitjançant la vaga va esdevenir una fita en el món sindical. En aquell ambient, el projecte de la patronal d’articular també un Sindicat Patronal Únic va resultar atractiu per a molts sectors empresarials.
La conseqüència de la vaga va ser una forta repressió patronal i militar, i la reorganització obrera posterior va provocar la resposta dels patrons: el locaut (del 3 de novembre de 1919 al 26 de gener de 1920). El pistolerisme es va intensificar: els empresaris van respondre als atemptats contractant els serveis de bandes de pistolers. L’especulació sobre la relació d’aquestes bandes —capitanejades per l’expolicia Bravo Portillo i el fals baró de Köning— i la patronal estan confirmades documentalment.
Aquest programa dedicat a la vaga de la Candenca i la jornada de vuit hores sorgeix d’una iniciativa del Comissionat de Programes de Memòria.
Programa
Dijous 28 de Febrer 2019
17.00 h Obertura
17.30 h El context de la vaga: el lloc i el moment
Antoni Dalmau, historiador
18.15 h La Canadenca: consecució i conseqüències de les vuit hores
Soledad Bengoechea i María Cruz Santos, historiadores
19.00 h Topografia urbana de la vaga de La Canadenca: els espais del conflicte
Pelai Pagès, UB
19.45 h Pausa
20.00 h El sinistre Miguel Arlegui Lectura d’un fragment del llibre Memorias de un jefe de pistoleros (Anido-Arlegui, 1921-1923) de Leopoldo Martínez
Maria Ramírez Magrinyà, llicenciada en Comunicació Audiovisual per la UAB
20.30 h Cloenda
Dates
Horari
Lloc
Periode Històric
Durada
Observacions
MUHBA Pl. del Rei, Sala de Martí l’Humà
Plaça del Rei, s/n
08002 Barcelona
Tel. 93 256 21 00
museuhistoria@bcn.cat
Veure mapa