Butlletí MHCB número 10
El patrimoni es considera avui la suma dels bens naturals i dels béns creats per la humanitat. Materials o no, i sense límit espaial ni temporal. D'entre aquests, els susceptibles de ser patrimoni monumental. Al llarg de la història s'ha anat ampliant el concepte de "bé cultural" i la seva cronologia. Els Museus d'Història investiguen, conserven i difonen en un marc espaial "concret", un determinat territori, i en un marc temporal "obert", des de la prehistòria a la contemporaneitat. En el cas del nostre Museu, Barcelona, com a ciutat oberta i acollidora, és també un marc "obert", al llarg de la història i avui mateix, a influències provinents de molts diversos territoris.
Els articles d'aquest butlletí parlen d'estructures de llars de foc circulars que semblen correspondre al Neolític Antic, del Portal de Sant Daniel de la muralla medieval de la ciutat, del refugi del Poble Sec d'ara fa 70 anys... Espais de la memòria en els que el museu treballa per obtenir més coneixement i poder-lo oferir als nostres visitants i conciutadans, sovint també a través de l'experiència de la visita, com és el cas de "Santa Caterina" i del "Refugi del Poble Sec". Aquesta és la nostra feina.
Però ara, a l'inici del nou segle, des del Museu i el seu Cercle, pensem que és també el moment de debatre a Barcelona les reflexions més actuals al voltant del significat i la transcendència dels conceptes "espais de la memòria" i "idea de futur" i de participar-hi activament. Ben aviat us convidarem a fer-ho a través del programa "ESPAIS, MEMÒRIA, FUTUR" que estem preparant i que es desenvoluparà al llarg de 2007 i 2008.