La formació d’una capital. La ciutat medieval
Imatge
Nivells recomanats:
ESO i batxillerat
L’itinerari mostra la formació d’un empori mercantil i una capital política, tot recorrent els testimonis encara avui visibles d’una Barcelona medieval en expansió: carrers, parcel·lari, edificis artesans, conjunts monumentals.
- Explicar, a partir de l’entramat de carrers, el pla parcel·lari i les edificacions, i la configuració espacial i social de la ciutat medieval, tot mostrant com els processos de creixement urbà comportaven guanys, pèrdues i conflictes, fins i tot immobiliaris, i la seva relació amb l’activitat productiva i amb el comerç llunyà.
- Abordar aspectes de la vida quotidiana, especialment en l’entorn del sistema gremial i la seva combinació entre residència, treball i vida social.
- Presentar, a partir dels conjunts monumentals conservats, la formació de les institucions de govern de la ciutat i la implantació a la ciutat d’altres poders com a capital de Catalunya i principal centre urbà de la corona catalanoaragonesa.
- Mostrar el repertori de formes per resoldre les necessitats constructives més diverses a partir de la progressiva definició d’un gòtic amb característiques pròpies.
- Apuntar, a partir de les tipologies edificatòries, la permanència de molts aspectes del teixit econòmic, social i urbà més enllà de l’edat mitjana.
- Aplicació de les nocions històriques de canvi, continuïtat i simultaneïtat en diversos fenòmens històrics.
- Ús i contrast de diferents fonts documentals primàries i secundàries (materials, textuals, iconogràfiques, cartogràfiques, digitals, etc.) per contextualitzar els conceptes generals a fets de l’entorn proper.
- Valoració del paper de les dones i dels homes com a subjectes de la història i del present.
- Identificació dels trets bàsics del procés de formació dels comtats catalans fins a la consolidació de la corona catalanoaragonesa. Caracterització de les principals institucions catalanes, establint relacions amb algunes institucions actuals.
- Anàlisi dels canvis econòmics i polítics de la baixa edat mitjana, incidint especialment en l’auge de la vida urbana i del comerç i en els conflictes al món rural. Anàlisi del paper de l’Església en la cultura i la mentalitat medievals.
- Identificació dels components econòmics, socials, polítics i culturals que intervenen en els processos històrics, i anàlisi de les interrelacions que s’hi produeixen per tal d’elaborar explicacions sobre els fets. Establiment de relacions entre fets locals i el seu context més general.
- Identificació de les causes i les conseqüències dels fets històrics i dels principals processos d’evolució i canvi anteriors a l’època contemporània que permetin analitzar situacions posteriors, així com les particularitats de l’evolució històrica de Catalunya i Espanya.
- MUHBA Plaça del Rei: Palau Reial Major (Saló del Tinell i capella de Santa Àgata, exposició permanent «Barcelona a l’alta edat mitjana»).
- Itinerari: plaça del Rei, plaça de l’Àngel, carrer de l’Argenteria, carrer de les Caputxes, Santa Maria del Mar, passeig del Born, carrer de Montcada.
Tipologia d’activitat:
itinerari i visita
Nivells recomanats:
ESO i batxillerat
Punt de trobada:
MUHBA Plaça del Rei
Període històric:
època medieval
Durada:
2 hores aproximadament
Nombre màxim d’alumnes:
25
Preu:
95 € (Preu grup. Inclou fins a 25 alumnes màxim)