Barcino, els orígens de la ciutat
Imatge
Nivell recomanat:
ESO i batxillerat
La història de la ciutat antiga fins als primers temps medievals, desgranada al llarg d’un itinerari guiat per les restes arqueològiques. Durant l’itinerari s’explica l’estructura urbanística de la ciutat i alguns aspectes de la vida urbana en l’època romana.
- Situar Barcino, colònia romana establerta prop del mar, en una plana agrícola i en la ruta que conduïa de Roma cap a Tàrraco.
- Explicar l’origen i els primers temps de la ciutat romana.
- Analitzar la forma i les característiques econòmiques, socials i polítiques de Barcino al segle III i la seva evolució posterior en l’antiguitat tardana i en els inicis de l’època medieval.
- Mostrar el pòsit romà en la trajectòria urbana posterior de Barcelona, amb una referència especial al paper de les muralles en la continuïtat urbana i la duradora empremta de Barcino en la definició de l’estructura de l’espai urbà.
- Identificació i ús de diferents tipus de fonts (materials, iconogràfiques, textuals, orals, cartogràfiques, digitals, etc.), valorant les seves aportacions al coneixement del medi físic i de les formes de vida en el present i el passat.
- Aplicació de la representació gràfica del temps històric. Ús de la periodització convencional i anàlisi de les maneres de comptar el temps d’altres cultures.
- Identificació dels factors que van permetre la consolidació de l’Imperi romà i dels que van provocar la seva crisi posterior, aplicant nocions de causalitat.
- Identificació del llegat cultural del món clàssic i valoració de les seves aportacions.
- Aplicació de les nocions històriques de canvi, continuïtat i simultaneïtat en alguns exemples del món tardoantic, tot incidint en l’origen i expansió del cristianisme.
- Lectura i interpretació de mapes, plànols i imatges de diferents característiques i suports (convencionals i digitals).
- Observació directa de les restes principals de la cultura material romana i del patrimoni arqueològic (Tàrraco, Empúries, Barcino, i d’altres en l’entorn més immediat de l’alumne/a) i indirecta d’altres restes materials a Catalunya i a Hispània a través de qualsevol suport, en especial de l’ús de les TIC. Valoració d’aquest patrimoni i del respecte per l’herència clàssica.
Plànols de les restes arqueològiques conservades a Barcino i de la Barcelona actual per establir canvis i continuïtats en l’urbanisme de la ciutat.
- MUHBA Plaça del Rei: subsòl (muralla romana, intervallum, bugaderia, cardo minor, factoria de salaó de peix i instal·lació de vi).
- Muralles romanes, porta decumana de la plaça Nova, restes de l’aqüeducte, temple d’August (si l'aforament ho permet).
Tipologia d’activitat:
itinerari i visita
Nivell recomanat:
ESO i batxillerat
Punt de trobada:
MUHBA Plaça del Rei
Període històric:
època romana, antiguitat tardana
Durada:
2 hores
Nombre màxim d’alumnes:
25
Preu:
95 € (Preu grup. Inclou fins a 25 alumnes màxim)