Seminari 'Les xarxes del proveïment alimentari de Barcelona: una visió a llarg termini'
El creixement i sosteniment de les ciutats està en estreta relació amb la capacitat d’alimentar la gent que hi viu. Barcelona ha passat d’uns 30.000 habitants en constituir-se el Consell de Cent, al segle XIII, als gairebé 1,700.000 habitants d’avui (prop de 5,000.000 amb la conurbació). Des del segle XIII ençà, per alimentar la ciutat ha calgut ocupar més terreny, anar més lluny, millorar l’organització institucional i comercial, adaptar-se a nous mitjans de transport, fer inversions i fer polítiques. En aquesta llarga trajectòria històrica, hi ha hagut innovacions, alteració d’equilibris i nous reptes, i a vegades s’han posat de manifest balanços energètics i impactes ambientals insostenibles. Aquest seminari analitzarà l’evolució de les xarxes del proveïment de Barcelona, els seus impactes i les seves fragilitats.
Pdf del programa del seminari 'Xarxes del proveïment alimentari de Barcelona'
PROGRAMA
Dimarts 20 de setembre 2022
Taula 1: Els mercats de la Barcelona medieval i moderna
La xarxa de mercats de l'entorn rural de Barcelona a l'Edat Mitjana.
Maria Soler Sala (UB)
Governar el proveïment alimentari de la Barcelona moderna.
Mercè Renom (UB)
Enllaç a l'enregistrament de la sessió Taula 1
Taula 2: Processos d’especialització i ampliació de la petjada alimentària de Barcelona
Els espais agraris de Barcelona i del Pla a partir de la cartografia del segle XIX.
Francesc Nadal-Piqué (UB) i Meritxell Gisbert (UAB)
Blat, vi i altres productes: les vies d’especialització a l’entorn de Barcelona.
Josep Colomé, Jordi Planas, Raimon Soler, Lluis Parcerisas (UB) i Enric Tello (UB)
Paisatge, produccions agràries i balanços energètics al Maresme: una part de la petjada alimentària de Barcelona.
Lluis Parcerisas (UB) i Enric Tello (UB)
Enllaç a l'enregistrament de la sessió Taula 2
Dimecres 21 de setembre 2022
Taula 2: Processos d’especialització i ampliació de la petjada alimentària de Barcelona
L’estratègia alimentària de Barcelona
Ana Moragues Faus (UB), Àlvaro Porro (Ajuntament de Barcelona)
Taula 3: Després de la crisi agrària finisecular, cap a una agricultura industrial i uns mercats europeus
Els canals del Baix Llobregat: especialització i nous mercats.
Gemma Tribó (UB)
El Canal d’Urgell: impacte territorial i comercial.
Josep M. Ramon Muñoz (UM)
Barcelona i el nou mercat mundial de l’oli d’oliva.
Ramon Ramon-Muñoz (UB)
Taula 4. Un sistema agroalimentari sostenible pel segle XXI
La infraestructura verda metropolitana: cap a una nova transició agroecològica.
Enric Tello (UB) i Joan Marull (equip LET-IERMB-UAB)
Present i futur dels espais agraris de les comarques barcelonines.
Sònia Callau-Berenguer (Diputació de Barcelona)
Clausura
L’aposta pels mercats municipals als anys ‘80 dels primers ajuntaments democràtics de Barcelona.
Pau Verrié Ainaud (Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya)
Amb la presentació de Abastecer Barcelona (traducció al castellà del llibre Alimentar Barcelona)
Enllaç a l'enregistrament del final sessió Taula 2 i sessions Taules 3 i 4
Dates
Horari
Pati Llimona, carrer Regomir, 3, Barcelona
Informació i reserves
Feu la reserva prèvia aquí
Per a qualsevol altra informació: 93 256 21 22 (de dilluns a divendres feiners, de 10 a 14 i de 16 a 19 h).
informaciomuhba@bcn.cat
El MUHBA es reserva el dret d'anul·lar activitats.
El preu de les activitats està subjecte a les taxes i els preus públics vigents.
Si no s'especifica altrament, les visites i els itineraris es fan en català.
Per a grups, el MUHBA ofereix les visites i els itineraris en altres llengües, aixi com la interpretació en llenguatge de signes.
Instagram del MUHBA
Facebook del MUHBA
Canal YouTube del MUHBA