Jornada 'Crítica i restitució patrimonial en gastronomia'
Aquesta jornada, organitzada per la Fundació Alícia i el MUHBA, té com a objectiu aportar eines pràctiques de coneixement en el camp de la restitució de receptes històriques i pretén ser un punt de trobada per a historiadors i cuiners on puguin compartir coneixements, inquietuds i projectes.
Cada cop hi ha més cuiners i cuineres que giren la mirada cap a la cuina històrica amb una visió oberta i la voluntat de treballar amb rigor, per això demanen més coneixement.
Cal obrir un pont de diàleg entre ciència i cuina en el camp de la restitució patrimonial en aquesta disciplina centrat en la gastronomia de Barcelona i la seva àrea d’influència. Només així podrem avançar cap a una cuina històrica seriosa, contrastada i alhora plaent.
Pdf del programa de la jornada 'Crítica i restitució patrimonial en gastronomia'
PROGRAMA
Divendres 25 de maig 2018
9 h Obertura
Joan Roca, MUHBA; Jaume Biarnés, Fundació Alícia, i Teresa Vinyoles, UB
9.15 h Experiències de restitució del patrimoni gastronòmic
Antoni Massanés, Fundació Alícia
SESSIÓ I. FONTS ORIGINALS PER A LA RESTITUCIÓ DELS PLATS HISTÒRICS
9.45 h Per què una col·lecció de receptaris històrics? Què hem après i què esperem aprendre de 700 anys d’història?
Francesc Soler Parellada, catedràtic de la UPC i propietari del restaurant Set Portes
10.15 h Fonts indirectes per a la cuina catalana de l’edat mitjana i el Renaixement
Antoni Riera Melis, UB
10.45 h Fonts indirectes per a la cuina catalana d’època moderna i contemporània
María Ángeles Pérez Samper, UB
11.15 h Debat general
11.45 h Pausa cafè
Enllaç a l'enregistrament de l'obertura i la sessió I
SESSIÓ II. ELS PRODUCTES I LES SEVES TRANSFORMACIONS AL LLARG DEL TEMPS
12.15 h La bioarqueologia com a eina per identificar ingredients i varietats: aportacions i limitacions
Lluís Garcia Petit, UMR 5140 del CNRS i Associació Catalana de Bioarqueologia
12.45 h La introducció de productes per la influència d’altres cultures
Paul Freedman, Yale University
13.15 h Les conseqüències de l’evolució en els sistemes de producció: el cas de l’oli
Agustí Romero, IRTA (Programa Olivicultura, elaiotècnia i fruits secs)
13.45 h Debat general
14.15 h Pausa per dinar
Enllaç a l'enregistrament de la sessió II
SESSIÓ III. RESTITUCIÓ PRÀCTICA DE PLATS HISTÒRICS
16 h Ada Parellada, cuinera, i Lluís Garcia Petit, UMR 5140 del CNRS i Associació Catalana de Bioarqueologia
16.30 h Sergi de Meià, cuiner, i Isabel Lugo, historiadora
17 h Albert Raurich, cuiner, i Núria Bàguena, historiadora
17.30 h Per concretar
18 h Les restitucions gastronòmiques del MUHBA
Joan Roca, MUHBA, i Jaume Biarnés, Fundació Alícia
18.30 h Tast dels productes del MUHBA
19 h Cloenda
Dates
Lloc
Periode Històric
Observacions
MUHBA Oliva Artés
C. d'Espronceda, 142-146
(Parc del Centre del Poblenou)
08018 Barcelona
Tel. 93 256 21 00
Fax. 93 268 04 54
museuhistoria@bcn.cat
veure mapa
Informació i reserves
Per a qualsevol altra informació: 93 256 21 22 (de dilluns a divendres feiners, de 10 a 14 i de 16 a 19 h).
informaciomuhba@bcn.cat
El MUHBA es reserva el dret d'anul·lar activitats.
El preu de les activitats està subjecte a les taxes i els preus públics vigents.
Si no s'especifica altrament, les visites i els itineraris es fan en català.
Per a grups, el MUHBA ofereix les visites i els itineraris en altres llengües, aixi com la interpretació en llenguatge de signes.
Instagram del MUHBA
Facebook del MUHBA
Canal YouTube del MUHBA