Jornada 'Alimentar la ciutat. Barcelona en els temps medievals i moderns'
Detall del retaule de Sant Nicolau Santa Maria de la Seu Gòtic, Jaume Cabrera, 1406. Fotografia: Ramon Manent
La subsistència de les persones, en un context precari de producció i distribució d’aliments, va ser una preocupació fonamental dels governs de totes les ciutats de l’occident europeu, i una de les seves funcions més bàsiques fins al segle XVIII. El sistema de mercat alimentari protegit de la ciutat de Barcelona tractava de garantir el proveïment dels aliments més bàsics i de contenir-ne els preus. Va ser un sistema que es mantingué sota la tutela municipal fins entrat el segle XIX, quan els principis del liberalisme econòmic i el centralisme de l’Estat espanyol el posaren en crisi.
En aquestes jornades s’explicarà la formació, en els temps medievals, del sistema barceloní de mercat protegit dels productes més bàsics (com cereals, pa, carn, vi, peix i horta), les seves característiques i la seva evolució al llarg dels segles fins a la seva transformació al segle XIX, quan es construí un nou model que serà analitzat més endavant, en futures jornades.
Coordinació científica: Mercè Renom
Comitè organitzador: Museu d’Història de Barcelona i Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona
Amb la col·laboració dels grups i projectes de recerca Grup de Recerca Consolidat en Estudis Medievals Espai, Poder i Cultura de la UdL i de la URV, projecte Mercados alimenticios en la Edad Media: actores, mecanismos y dinámicas (HAR2012-31802). Grup de Recerca Consolidat Renda feudal i fiscalitat a la Catalunya baixmedieval de l’Institució Milà i Fontanals-CSIC: projecte Financieros al servicio del poder en la Corona de Aragón (s. XIV-XV): métodos, agentes, redes (HAR2011-24839). Grup de Recerca en Història Medieval. Fonts i estudis de l’Institut de Recerca en Cultures Medievals de la Universitat de Barcelona.
Pdf del programa de la jornada 'Alimentar la ciutat. Barcelona en els temps medievals i moderns'
PROGRAMA
Dijous 23 de maig 2013
09.00 h Recepció i lliurament de documentació
09.30 h Obertura institucional
10.00 h LA FORMACIÓ DEL MERCAT PROTEGIT MUNICIPAL
Presentació i moderació: Manuel Sánchez, Institució Milà i Fontanals - CSIC, Barcelona
10.05 h Control del territori i proveïment barceloní a la Baixa Edat Mitjana: l’exemple del llinatge Sant Climent
Joan J. Busqueta, UdL
10.30 h Crisis de subsistències i polítiques frumentàries a la Barcelona medieval
Pere Benito i Monclús, UdL
10.55 h De la fiscalitat reial a la fiscalitat municipal: el control del mercat alimentari barceloní des dels segles XII al XIV
Pere Ortí, UdG
11.20 h Debat general
12.00 h Pausa
12.30 h INSTITUCIONS I POLÍTIQUES ALIMENTÀRIES
Presentació i moderació: Antoni Riera Melis, UB i IEC
12.35 h Fiscalitat municipal i proveïment urbà a la Barcelona baixmedieval: dues cares de la mateixa moneda?
Pere Verdés-Pijuan, Institució Milà i Fontanals-CSIC, Barcelona
13.00 h La Catedral de Barcelona i el pa al segle XV: la Pia Almoina i la Casa de Caritat
Pol Serrahima, UdL
13.25 h Pà i política a la Barcelona dels Àustries
Luis R. Corteguera, University of Kansas
13.50 h Debat general
14.30 h Pausa dinar
15.30 h CEREALS I PA
Presentació i moderació: Pere Benito i Monclús, UdL
15.35 h Els mecanismes de proveïment cerealístic a Barcelona i la intervenció del Consell municipal durant la Baixa Edat Mitjana
Juanjo Cáceres Nevot, Societat per a l’Estudi Interdisciplinari de l’Alimentació i els Hàbits Socials
16.00 h Del pallol al rebost, el pa de la Barcelona medieval
Antoni Riera Melis, UB i IEC
16.25 h Pausa
17.00 h L’administració municipal del proveïment del pa, 1714-1799
Marina López i Guallar, historiadora
17.25 h El pa al segle XVIII: continuïtats conflictes i canvis
Gaspar Feliu, IEC
17.50 h Debat general
Divendres 24 de maig 2013
09.30 h EL VI I LA CARN
Presentació i moderació: Teresa Viñolas, IRCUM, UB
09.35 h Vi i tavernes a la Barcelona medieval
Manuel Sánchez, Institució Milà i Fontanals-CSIC, Barcelona
10.00 h Abastar de carn la ciutat. El negoci de la carnisseria i el poder municipal al final de l’Edat Mitjana
Ramon A. Banegas López, historiador, Observatori de l’Alimentació ODELA de la UB
10.25 h Les pastures del bestiar pel consum de Barcelona
Josep M. Bringué, historiador
10.50 h Debat general
11.30 h Pausa
12.00 h PEIX, HORTA I VOLATERIA
Presentació i moderació: Luis R. Corteguera, Universitat de Kansas
12.05 h La pesca i el proveïment de peix
Mireia Comas i Teresa Viñolas, IRCUM, UB
12.30 h L’horta i la volateria en els mercats
Mireia Comas i Teresa Viñolas, IRCUM, UB
12.55 h Debat general
13.30 h Apunt final de balanç i cloenda
Dates
Lloc
Periodes Històrics
Història medieval
Història moderna
Observacions
Preu
48 € (estudiants, aturats i jubilats: 24 €)
Inscripció
Per inscriure-us a les jornades, cal que truqueu o envieu un correu electrònic a la secció reserves del museu. El pagament és pot fer per transferència bancària al compte 2100 3236 83 2200065134 (especificant el vostre nom), o a les taquilles del museu. Les persones amb dret a descompte han de fer efectiu el pagament a les taquilles del museu.
Informació i reserves
Per a qualsevol altra informació: 93 256 21 22 (de dilluns a divendres feiners, de 10 a 14 i de 16 a 19 h).
informaciomuhba@bcn.cat
El MUHBA es reserva el dret d'anul·lar activitats.
El preu de les activitats està subjecte a les taxes i els preus públics vigents.
Si no s'especifica altrament, les visites i els itineraris es fan en català.
Per a grups, el MUHBA ofereix les visites i els itineraris en altres llengües, aixi com la interpretació en llenguatge de signes.
Instagram del MUHBA
Facebook del MUHBA
Canal YouTube del MUHBA