Un patrimoni gastronòmic amb establiments de llarga història
Un dels enclaus d’aquest itinerari per establiments històrics
de la ciutat és la cocteleria Boadas, la més antiga de Barcelona.
© MUHBA, Teresa Macià, 2020
Em dic Hannah, sóc historiadora i treballo en turisme i projectes culturals. Aquest últim any m’he format amb el curs Relats Urbans del MUHBA perquè, alhora que treballava fent rutes gastronòmiques, volia aprendre a connectar la història en una ruta d’una manera interessant, real i propera.
Quan visito un lloc o una ciutat tan turística com Barcelona, sempre busco les parts més autèntiques, les que m’apropen a la cultura, i les experiències que em fan sentir una més de la ciutat. Crec que s’ha de fer de manera sostenible, visitant, respectant i aprenent, sense massificació o explotació.
Tal com he après al curs, Barcelona té una història molt diversa i les persones som les que creem aquest relat. No només la gent que viu a la ciutat en crea la identitat, sinó també la gent que la visita o hi treballa, la que hi interactua i aporta una peça més del relat. Un gran lloc per veure la història de Barcelona són els bars i els restaurants. Aquests no són un monument, una pintura o una imatge, sinó espais en constant moviment. En el meu itinerari he intentat descobrir secrets i desmuntar mites sobre els bars, restaurants, granges i cafès més emblemàtics de Barcelona.
Durant la ruta, que dura unes tres hores, descobrim la història i el patrimoni cultural i gastronòmic de la ciutat a través de dotze establiments històrics. El fil conductor connecta el menjar i el beure que se servia a cada lloc i la confecció d’aquell plat amb la història de la ciutat. Descobrim els moments singulars que han passat en aquell establiment on molta gent diferent s’ha trobat i ha xerrat de la vida amb una bona beguda a les mans. També tenim en compte la decoració i l’evolució de l’arquitectura, que no només es connecta amb l’època de la creació dels locals sinó que també ens mostra relats personals de la gent que hi ha passat.
Però hi ha coses que no canvien. Salut i bon profit!
Hannah Bächtold
Historiadora i alumna del curs Relats Urbans del MUHBA