Relats per a una alternativa turística
Les Nacions Unides van declarar, ara fa quatre dècades, el 27 de setembre Dia Mundial del Turisme. L’objectiu era conscienciar sobre el valor social, cultural, polític i econòmic del turisme i fer entendre com el sector pot contribuir a aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) promoguts mundialment per als anys vinents.
A través del curs Relats Urbans que el MUHBA imparteix des del 2013, el museu contribueix amb la formació a fer prendre consciència d’aquests objectius i a treballar vers la sostenibilitat, la qualitat i la innovació.
En aquest curs, que forma persones interessades a explicar la ciutat, s’inscriuen sobretot professionals d’empreses dedicades al turisme i autònoms que treballen com a guies turístics. La situació provocada per la pandèmia ha deixat sense feina a la majoria i els obliga a reinventar-se. S’acosten al museu per aprofundir en la història de la ciutat i es troben amb la proposta d’escollir un tema que els permeti enfilar una narració amb elements patrimonials visibles des de la via pública i explicar-lo tot resseguint carrers.
No hauríem de tornar a veure pancartes en contra del turisme massiu com les de la manifestació del Dia Mundial del Turisme del 2019. Les empreses i els operadors turístics haurien d’apostar per una gestió responsable i respectuosa amb el medi ambient, la cultura, les condicions laborals, l’equitat de gènere, la no discriminació i el retorn social i econòmic.
Barcelona va ser la primera ciutat acreditada amb la certificació Biosphere de Turisme Sostenible i des del MUHBA s’hi contribueix programant les millors propostes que presenta l’alumnat del curs: les que creen i descobreixen patrimoni i que els autors poden oferir en diverses llengües. El panorama post-Covid per força ha de portar a un canvi en el panorama turístic; les noves propostes han de generar un impacte positiu en la ciutat, alhora que són respectuoses amb la població local, el medi i l’ús eficient dels recursos.
Teresa Macià
MUHBA