MUHBA Oliva Artés, el museu com a laboratori
L’escola Octavio Paz fent classe al MUHBA Oliva Artés. © Mónica Martínez, 2020
En un context de crisi mundial, enmig d’una epidèmia que ha desestabilitzat les bases de tots els països i l’economia del món, els museus de ciutat es plantegen quin és el seu paper. Què poden aportar als ciutadans? Quina utilitat tenen més enllà de ser centres de coneixement?
El patrimoni actualment s’erigeix com a pont de diàleg entre la cultura, la cohesió social i la promoció econòmica d’una ciutat, una idea reflectida al seminari Museus de ciutat en temps de pandèmia organitzat pel CAMOC i el Museu de Cracòvia el 27 d’octubre passat. Així, el museu esdevé un museu per a la ciutadania, un espai participatiu. Un node, per què no, vertebrador de la ciutat. S’ha de reinventar. MUHBA Oliva Artés és un espai patrimonial inscrit a l’eix urbà del carrer Pere IV del Poblenou, que forma part del paisatge industrial de la ciutat contemporània des del seu origen i pretén formar part del paisatge vital de la ciutadania. Planteja interrogants sobre la ciutat contemporània, sobre quin és el futur de Barcelona com a metròpoli global i com a capital nacional de Catalunya. Busca reflexionar en clau històrica i barcelonina sobre el futur de les ciutats. Amb la seva reobertura però, s’erigeix a més com un espai del ciutadà, del barri i de la ciutat.
L’equipament s’articula en quatre espais: la Sala Pere IV, el Perímetre, la Nau Central i el Mirador. L’eix vertebrador, el nucli, es revela com un espai laboratori dedicat al pensament humà, la participació ciutadana i la interacció veïnal i global, sobre la història i el patrimoni de la ciutat contemporània.
La Sala Pere IV és l’espai de trobada, de reunió, per al barri i els ciutadans. És l’avantsala de l’espai gairebé basilical on se’ns plantegen tot d’interrogants. Però també es pot transformar en una aula-taller i esdevenir un espai de reflexió i experimentació on compartir experiències.
Un cop a dins, trobem l’exposició estable Interrogar Barcelona. De la industrialització al segle XXI, que ocupa el Perímetre de l’espai i ens convida a fer un recorregut on els objectes interpel·len el visitant. Com a l’exposició Barcelona Flashback de MUHBA Padellàs, es proposa un mètode de lectura històrica interrogativa a través d’objectes, arquitectures i paisatges. Aquí els objectes també estableixen un fil narratiu històric i es plantegen qüestions sobre com s’ha construït i constituït la ciutat contemporània, tot deixant entreveure la feblesa d’una ciutat basada en l’economia del turisme en detriment d’una de productiva. L’exposició compta a més amb peces noves, provinents de préstecs i donacions, i també ha recuperat elements estructurals de l’edifici original.
La Nau Central és el museu laboratori, el node. Es tracta d’un espai en construcció, l’espai de participació i col·laboració en essència, que es vol que s’hagi consolidat amb vista al 2023, pel vuitantè aniversari del museu. És, doncs, un espai per conèixer, pensar i reinventar amb perspectiva històrica els codis tecnològics, econòmics, socials, polítics i culturals de la Barcelona contemporània. Vol ser un espai de treball compartit entre historiadors, científics socials, arquitectes, centres de recerca tecnològica, universitats, escoles, arxius, entitats culturals, associacions de veïns i ciutadans interessats per la ciutat.
Allà hi ha una projecció audiovisual recordatori dels dos mil anys d’història i un interactiu amb la Carta Històrica, com a espais i temps per repensar el futur amb mirada històrica i en comparació amb altres ciutats. Es completa amb un espai d’interacció entre museu i escoles, on llegir la ciutat en clau juvenil.
Finalment, a dalt, trobem el Mirador, espai de representacions urbanes i de lectures múltiples de la ciutat, a través d’exposicions temporals. Les dues primeres propostes se centren en la consolidació social de la ciutat: una sobre la història de l’habitatge i la construcció de les perifèries (en construcció), i una altra sobre el joc del futbol i la vertebració social de barris i metròpolis (imminent).
El nou MUHBA Oliva Artés, doncs, s’integra al conjunt de centres MUHBA de la ciutat com un espai patrimonial i alhora laboratori urbà i de la ciutadania, per formar part de la nova museologia urbana de relats històrics i patrimonials que propugna el museu.
Marta Iglesias
MUHBA