Les guies d’història urbana: un petit gran format
Guies d’història urbana presentades l’any 2019. © MUHBA
Les guies d’història urbana són un projecte editorial del Museu molt valorat que fins i tot ha acabat convertint-se, per molts, en objecte de col·leccionisme. Sota un format aparentment senzill, que permet apropar-se a tot tipus de lector, amaguen un discurs històric sintetitzat però rigorós i un disseny molt acurat. Moltes vegades també suposen un primer esbós d’una tesi innovadora o d’un enfocament original vinculat a la història de la ciutat, que el MUHBA vol apuntar per mirar de desenvolupar-lo més endavant.
Estan estructurades en dos tipus de continguts; d’una banda, el contingut històric i de l’altra, el patrimonial, que es distribueixen entre les dues cares del format. La temàtica és diversa: va des de l’art fins a temes de gran significació social, passant per períodes històrics concrets. Fins avui, se n’han editat 27 números (amb el corresponent ISSN, cosa que converteix la col·lecció en una publicació seriada), s’està treballant en dos més i n’hi ha de nous en cartera.
Pel que fa a la divulgació, el museu està fent un gran esforç. N’està impulsant traduccions a diferents idiomes i també la possibilitat de descarregar-les del web del museu. Tot i que originalment estan pensades en suport paper, la ideació del format i dels continguts permet convertir- les en un producte digital, i fins i tot en un producte digital interactiu. El potencial i la flexibilitat de les guies d’història urbana són, doncs, il·limitats i això les converteix en un producte dúctil, amb una gran projecció. Comptant amb l’ajuda de les tecnologies de la informació i la comunicació, s’està valorant la possibilitat d’alliberar-ne els continguts per compartir-los a la Viquipèdia i també a la Carta Històrica de Barcelona, l’aplicació web del museu que explica la història de la ciutat a través de cartografies originals i que permet veure l’evolució de Barcelona entre l’any 150 aC i l’any 2010. La intenció és aconseguir, de mica en mica, una cartografia de la ciutat tan completa i de temàtica tan heterogènia com sigui possible; una cartografia que, alhora, vagi component el trencaclosques, generant idees i aportant més i més informació que fonamenti coneixement.
Un dels grans avantatges d’aquesta col·lecció és que la seva difusió i la seva àmplia acceptació han permès establir relacions de treball amb entitats i professionals que es posen en contacte amb el museu per proposar-li l’elaboració de guies diverses. Fruit d’aquesta col·laboració han estat les guies Macosa/BCN, La Maquinista/BCN, Fabra i Coats/BCN, Sexualitats s. XX/BCN, Aigua Km Zero/ BCN o Automòbil/BCN, amb les associacions d’extreballadors de les empreses (en els tres primers casos), amb el Departament de Promoció dels Drets de les Dones i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, amb el d’Ecologia Urbana i amb Fira de Barcelona (en els altres tres).
Ara la prioritat és continuar treballant en la cerca de nous continguts i en les possibilitats del suport. Es pretén també reforçar les relacions i la feina conjunta amb els barris i les seves associacions. Això facilita al museu treballar en una línia on es troba molt còmode i que omple de sentit la seva tasca com a notari
d’allò que ha succeït a la metròpoli, i li permet acompanyar la ciutat en el seu dia a dia de la mà dels agents socials que la modelen i en guarden la memòria.
Ana Shelly
Editora