Europa inter urbes, connectar ciutats
Primera fira del llibre a Lisboa, celebrada l’any 1930. © Estúdio Horácio Novais, Biblioteca de Arte / F. Gulbenkian
Un dels propòsits de l’exposició Barcelona Flashback és presentar i explorar la història de la nostra ciutat no només des del passat propi, sinó també des de la comparació, fent-lo dialogar amb la trajectòria històrica de les altres urbs del continent europeu amb què ha protagonitzat i ha trenat una història amb molts aspectes en comú. Amb aquest propòsit s’ha portat a terme el projecte digital Europa inter urbes, en el qual s’ha treballat en col·laboració amb l’empresa Wasabi Produccions i amb museus de ciutat europeus que formen part de la xarxa informal City History Museums and Research Network of Europe, liderada pel MUHBA, i que s’ha materialitzat en la producció d’un programa experimental i interactiu que convida el visitant a consultar de manera activa aquestes històries. De moment –perquè el projecte es troba ara mateix en una fase d’ampliació– se centra en cinc ciutats (Barcelona, Lisboa, Londres, Frankfurt i Roma) i en els dos darrers segles d’història.
A Europa inter urbes el passat de Barcelona s’aborda des d’una pluralitat de temes i es llegeix en relació amb el recorregut històric d’altres de les principals ciutats del continent. A més, es dibuixa un escorç de la història urbana europea que contribueix a posar en relleu molts dels problemes, dinàmiques i reptes comuns. I, per descomptat, també posa de manifest les diferències respectives. En aquest sentit, el programa resulta una eina útil a l’hora de comprendre de quina manera les diferents ciutats van haver de respondre als desafiaments compartits, com per exemple als associats a la ràpida expansió urbana en uns temps d’industrialització creixent, a la contínua transformació tecnològica dels últims dos segles o, també, als nombrosos conflictes socials, polítics i laborals que se’n derivaven.
Ara bé, Europa inter urbes també tracta i compara altres temàtiques, que van des de la planificació urbanística i la gestió o creació de les infraestructures metropolitanes fins a l’evolució de les institucions d’autogovern municipal o les metamorfosis en els camps de l’oci, de la cultura i de la memòria. Així doncs, la finalitat d’aquesta iniciativa és desenvolupar un projecte que promogui i porti a terme una relectura de la història europea que integra una pluralitat de temàtiques diverses i que, en aquest cas, es fa des de la perspectiva de les ciutats, tot aportant una mirada diferent a l’explicació històrica del continent europeu. Finalment, Europa inter urbes persegueix un objectiu addicional, un que enllaça amb la manera d’apropar els fets del passat a la ciutadania. El programa encara aquesta història comparativa i conjunta d’una forma visual i innovadora que posa texts i imatges en relació. Per aquesta raó, les narracions dels principals esdeveniments o processos de les ciutats s’acompanyen de fotografies de l’època que ajuden a il·lustrar-los, però també inclouen mapes o plànols que mostren com eren les ciutats en aquells moments i, al mateix temps, serveixen per ubicar el visitant en l’espai concret dels episodis ressaltats. D’aquesta manera, text, imatge i cartografia convergeixen i s’uneixen per tal de facilitar un accés alhora discursiu i visual, temporal i espacial, a la història urbana europea.
Edgar Straehle
MUHBA