Interrogar l’eix de Pere IV
Carrer Pere IV ©MUHBA (Autora: Gemma Gascón)
Tres entitats ciutadanes, dos grups professionals i dos projectes universitaris de recerca han col·laborat amb el MUHBA per obrir al públic l’exposició-laboratori Interrogar l’Eix Pere IV, en el marc del nou espai patrimonial MUHBA Oliva Artés, al Parc Central del Poblenou.
Aquesta exposició-laboratori conviu i dialoga amb l’exposició estable Interrogar Barcelona. De la industrialització al segle XXI, situada al seu perímetre, que explica la història de la ciutat al llarg de més de dos segles a partir de dotze qüestions temàtiques: «Industrialització», «Immigració», «Treball», «Metròpoli», «Infraestructura», «Metabolisme », «Societat», «Governança», «Capitalitat», «Imatge», «Reconversió» i «Innovació», i que culmina amb un gran audiovisual en dues pantalles, Barcelona, la formació d’una capital, que situa la metròpoli contemporània dins dels dos mil anys d’història de la ciutat.
L’exposició-laboratori incorpora diversos materials per facilitar l’estudi i la reflexió sobre l’eix Pere IV. Destaca una maqueta excepcional, de més de cinc metres de llarg, que diferencia els edificis per períodes de construcció i nivell de catalogació; i també un vídeo construït amb imatges cedides fonamentalment per l’Arxiu Històric del Poblenou, que plasma les vicissituds d’aquest carrer emblemàtic al llarg del segle XX. Paral·lelament s’inclou l’obra artística Trinxeres maoistes del Poblenou, de Joan Maria Soler, i un carruatge de transport del primer terç del segle XX, cedit per Josep Padrós.
Els materials que mostren l’interès pel passat fabril del Poblenou i el desenvolupament d’una nova sensibilitat envers el seu llegat industrial, es recullen als estudis elaborats pel Fòrum de la Ribera del Besòs l’any 2004 per a un Pla Director del patrimoni industrial del Poblenou.
La fesomia del carrer Pere IV és molt fàcil de reconèixer, amb formes i ritmes complexos fruit de la superposició dels processos que al llarg del temps hi han deixat la seva empremta. La seva singularitat es mostra en la silueta urbana del carrer i en quatre aproximacions fotogràfiques realitzades pels alumnes del curs 2013-2014 del Màster en Intervenció i Gestió del Patrimoni desenvolupat conjuntament per la UAB i el MUHBA.
Els elements d’anàlisi exposats faciliten avançar cap a metodologies de transformació urbana innovadores que, en l’exposició-laboratori, s’exemplifiquen des de dos punts de vista paral·lels i complementaris. D’una banda, el que aporta la recerca realitzada per l’esmentat Màster en Intervenció i Gestió del Patrimoni de la UAB i el MUHBA, que posa en relleu tant el valuós patrimoni industrial i els elements del paisatge ordinari de l’eix Pere IV com les seves ruptures i dislocacions formals, així com les relacions que s’estableixen entre tots els components.
D’altra banda, hi trobem les aportacions del Projecte de recerca europea EMUVE (Euro Mediterranean Urban Voids Ecology, Ecologia dels buits urbans a l’Europa mediterrània), que té la seu a la Universitat de Cardiff, compta amb fons de la Comissió Europea i forma part de la Taula de l’Eix Pere IV. Les seves tesis posen l’accent en les oportunitats que brinden els espais en desús derivats de la crisi econòmica quan es proposen estratègies innovadores per a la regeneració urbana tenint en compte la flexibilitat, la resiliència i la col·laboració ciutadana.
L’exposició-laboratori Interrogar l’Eix Pere IV es complementa amb la jornada de debat organitzada pel Centre de Recerca i Debat del MUHBA sota el títol Paisatges emergents: el patrimoni fabril, i amb visites comentades i itineraris urbans.
Carme Garcia SolerMUHBA