QR gòtic, àrea del Call: una col·laboració entre els comerciants i el museu
Imatge del dispositiu QR del Call. © Carolina Gaona
L’equip de QR Gòtic, en col·laboració amb el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), presenta, publicat al web i accessible a través dels dispositius mòbils, un viatge per la història del Call de Barcelona a través de comerços i botigues.
La investigació rigorosa i la documentació innovadora aportada pels historiadors que col·laboren amb el MUHBA permetran al visitant endinsar-se en un itinerari fressat a través del temps, que el farà recórrer la història d’aquest barri, situat al quadrant nord-occidental del que fou la Barcino romana. El visitant que ho desitgi podrà conèixer els carrerons del Call, així com la importància cultural de la seva aljama i alguns dels episodis més importants que s’hi visqueren, com la famosa Disputa de Barcelona (1263), de la qual enguany es commemora el 750è aniversari.
Basat en codis QR, aquest projecte és una guia històrica gratuïta que vol, a través dels diversos comerços que hi participen, proporcionar al visitant la història del barri des de l’antiguitat fins als nostres dies. Tècnicament, la plataforma és apta per a la navegació en dispositius mòbils (iPhone, Android, tauletes, iPad…) i ofereix una doble versió, per al web i per a l’aplicació al mòbil. El nombre de comerços que hi han col·laborat és un total de trenta botigues, ubicades en la zona ocupada pel Call Major (carrers del Call, Sant Honorat, Sant Sever, Banys Nous, Salomó ben Adret, Sant Felip Neri, Baixada de Santa Eulàlia, Arc de Sant Ramon del Call, Fruita i Marlet).
Els impulsors del projecte són Josep Conesa Grosso, president de l’associació de comerciants de Llibreteria i Baixada de Llibreteria, i Carolina Gaona, comunicadora digital i fundadora de l’associació Sonés, els quals l’han fet possible gràcies a la col·laboració del MUHBA.
Aquest esforç de divulgació és fruit de la tasca de diversos especialistes, encarregats d’investigar i redactar-ne els continguts. Aquest equip ha estat format per Anna Rich, que ha ofert els seus estudis referents a la documentació notarial de l’aljama barcelonina, Eulàlia Vernet, hebraista de la UB i col·laboradora del MUHBA, i els historiadors de Veclus S.L. (F. Caballé, R. González i I. Elies), els quals, mitjançant el buidat de les principals fonts arxivístiques, han pogut precisar històricament els comerços i corroborar-ne emplaçaments (per exemple, la situació dels dos alfòndecs del Call, la dels Banys Freds, les de la Sinagoga dels Francesos i la d’en Massot, etc.).
L’estructura del projecte QR Gòtic del Call és clara. S’inicia amb una breu introducció a la història del Call de Barcelona i a la vida quotidiana del dos calls, el Major i el Menor, i es fa menció del recorregut QR, el qual s’inicia en una de les dues portes d’entrada al Call Major: la que estava situada a l’actual carrer de Sant Honorat (antic carrer de la Font). A continuació es brinda la possibilitat d’accedir a la història del barri a través de les diverses èpoques històriques (època romana, antiguitat tardana, edat mitjana, època moderna i món contemporani).Finalment, s’inicia l’itinerari històric a través dels trenta comerços del Call que hi col·laboren.
Amb aquest nou itinerari, l’equip de QR Gòtic i el MUHBA aporten una eina rigorosa i innovadora per conèixer amb detall històric carrers i carrerons, esdeveniments històrics de primer ordre, habitants i figures il·lustres del que fou un dels barris més influents de la ciutat medieval, el Call de Barcelona.
Eulàlia Vernet
Filòloga i historiadora