Nous formats presencials i virtuals per visitar el museu i la ciutat
Nou web del MUHBA
L’any 2013 ha estat especialment intens en la investigació de nous formats i en la innovació tecnològica al MUHBA. Una de les primeres línies de treball ha estat trobar un nou model per a la pàgina web del museu, aplicant aquesta transformació no sols al disseny i la disposició dels continguts, sinó també a la plataforma de treball i gestió dels continguts, és a dir, l’eina coneguda com Content Management System (CMS).
La substitució ha estat estudiada pels tècnics del MUHBA i, després d’una selecció de requisits i proves, el museu s’ha decidit per adoptar Drupal, un programari lliure desenvolupat i mantingut per una activa comunitat d’usuaris, dissenyat en PHP i que destaca per la qualitat del seu codi i de les pàgines generades tot respectant els estàndards del web.
En breu l’antiga versió del web estarà completament migrada a la nova plataforma i tot el públic que visita la nostra pàgina podrà experimentar les millores substancials en usabilitat i accessibilitat de la informació que conté. Aquesta accessibilitat millorarà encara més amb les eines de gestió interna de què s’està dotant l’Institut de Cultura de Barcelona per agilitzar i posar a disposició els rics fons documentals, gràfics i audiovisuals de què disposa i dels quals ha de gaudir tota la ciutadania.
Dins el projecte de construcció del Museu Virtual del MUHBA, s’ha continuat afegint noves peces al fons d’escaneigs làser d’elements patrimonials del Museu. Aquest és un projecte de representació digital d’espais realitzat amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya i el seu Laboratori de Modelització Virtual. Fins ara s’han escanejat tres elements patrimonials del Museu: la sala de calderes de l’antiga fàbrica Fabra i Coats a Sant Andreu, l’edifici de la Casa del Guarda del Park Güell i les restes del Temple d’August.
Cal fer un esment especial de l’escaneig de la Casa del Guarda, obra de Gaudí que va ser remodelada l’any 2010 i que a partir d’aquest any podrà ser visitada de forma virtual mitjançant aplicacions web, consultables de forma mòbil independentment de la plataforma, ja que s’ha procurat configurar el producte amb un motor d’immersió Unity. L’escaneig es va presentar aldarrer Congrés coupDefouet, celebrat el juny d’aquest any al nou edifici del Museu del Disseny de Barcelona. Podeu consultar una mostra del passeig virtual 3D, en format vídeo, a Youtube (LMVC. UPC. MUHBA. Paseo Virtual Casa del Guarda, Park Güell, 2013. http://youtu.be/uE7Doc73k_s).
En un altre àmbit, el MUHBA ha col·laborat amb l’associació de comerciants dels carrers Llibreteria i Freneria i amb l’àrea del Call, en la realització dels projectes QRGòtic, QRCall i el projecte del Districte de CiutatVella Temps Raval, en el qual també han participat el Servei d’Arqueologia i el Departament de Patrimoni Arquitectònic. Són propostes que faciliten a ciutadans i visitants tant informació dels diversos comerços de la zona com de la seva història i patrimoni, amb la voluntat d’incentivar alhora comerç i coneixement.
El museu ha fet també un esforç d’innovació en el terreny de les audioguies, elaborant els continguts i participant en la formalització de la nova aplicació del Park Güell, consultable via iPad, que pot descarregar-se des de l’Appstore d’Apple. Aquesta guia ha estat possible gràcies a la col·laboració del Museu amb Barcelona de Serveis Municipals, empresa municipal encarregada de la gestió de l’espai monumental del Park Güell.
Jaime IrigoyenMUHBA