Barcelona i Europa, un debat intel·lectual
En els darrers anys, arreu d’Europa s’ha donat un gran impuls a la història de les ciutats des del punt de vista intel·lectual. A la tradicional pregunta per la qüestió dels intel·lectuals –sobre la seva acció política, la seva dimensió literària, els debats i les polèmiques que planteja– s’han afegit noves reflexions sobre el caràcter ciutadà i urbà en què es desenvolupa aquesta figura. Les grans ciutats europees no són merament l’escenari dels debats intel·lectuals, sinó que els fan possibles; i alhora les ciutats són el resultat d’aquests debats. D’altra banda, ja no es tracta només d’estudiar autors o polèmiques concrets, sinó també contextos complexos, i la seva relació amb d’altres. Cada cop es pensa més en l’espai intel·lectual europeu no com una juxtaposició de successius espais locals o nacionals, sinó com una trama densa que implica el conjunt d’Europa i de les seves ciutats.
Barcelona, per la seva dimensió ciutadana, per la seva vocació europeista, per la seva condició de capital d’una excepció cultural i política, pot fer un paper importantíssim en aquesta significativa reflexió. Barcelona ha estat sempre conscient de la necessitat de pensar-se en Europa. No és possible fer una història intel·lectual de Barcelona sense fer una història de l’europeisme cultural a Catalunya.
Per això el MUHBA i la Universitat de Barcelona impulsen el Màster Barcelona-Europa. Literatura i història comparada dels intel·lectuals. S’hi estudiaran els principals esdeveniments de la relació entre el camp literari i el camp intel·lectual a la nostra ciutat, inscrita en els successius fets històrics i culturals de Catalunya, i la formació d’un europeisme cultural en el qual Barcelona, com a capital d’un gran projecte modern, ha de pensar-se en clau nacional i internacional alhora.
El màster està format per dos postgraus que poden cursar-se de manera independent: Història intel·lectual de Barcelona i Història de l’europeisme cultural a Catalunya. A més, vinculat al màster hi haurà tot un programa d’activitats –conferències, seminaris, simposis– obertes des del Museu al conjunt de la ciutadania, de manera que, al costat de la formació acadèmica, aquest màster es converteixi en un espai de debat sobre el paper de Barcelona en la història intel·lectual d’Europa, i alhora promogui les aportacions que, des de Catalunya, poden fer-se en la reflexió sobre la idea de cultura europea.
Antoni Martí MonterdeUniversitat de Barcelona. Director del Màster Barcelona-Europa de la UB i el MUHBA