La parada 435-436 del mercat de Sant Antoni
Una de les fites més recents de la ja llarga relació i interès del MUHBA envers el món dels mercats de Barcelona ha estat la incorporació d’una extraordinària peça modernista procedent del Mercat de Sant Antoni, que com és sabut es troba immers en un procés de modernització i reforma integral sota la direcció de Mercats Municipals de Barcelona.
Arran d’aquest procés, s’hi han dut a terme treballs arqueològics i s’ha hagut de desmuntar les parades que es trobaven a l’interior. Amb la finalitat de garantir la preservació dels elements de major interès patrimonial d’aquest conjunt, aixoplugat sota l’estructura projectada per l’arquitecte Antoni Rovira i Trias el 1872, el Servei d’Arqueologia va proposar una selecció de parades i elements singulars per conservar que, un cop finalitzada la reforma, havien de reintegrar-se al nou mercat o bé passar a formar part de les col·leccions del MUHBA. Se’n dóna notícia a l’Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona corresponent al 2010, ja que els treballs de desmuntatge es van dur a terme al començament d’aquell any.
Per la seva singularitat i la naturalesa especialment delicada dels materials que la componen (mosaic, vidre, ferro forjat), aquesta parada modernista (al mercat era darrerament la parada d’«Aviram Joana») va rebre un tractament específic durant el desmuntatge, que va tenir continuïtat amb una neteja, consolidació i restauració, duta a terme per especialistes de l’empresa Àbac al Centre de Conservació i Restauració del MUHBA entre els mesos de juny i novembre de 2011.
Tot seguit la peça restaurada es va presentar públicament en el marc del Laboratori MUHBA, inaugurat aquell mateix mes de novembre. L’aparició a la premsa i la difusió de la imatge van tenir un efecte molt positiu, ja que van permetre completar la informació i la documentació sobre la peça.
En reconèixer-la i identificar-la, els descendents de l’arquitecte que la va projectar, Eduard M. Balcells i Buigas (1877-1965), es van posar en contacte amb el MUHBA, per aportar- nos informació complementària sobre l’autoria i que ens descobria que aquesta parada va ser guardonada amb un premi extraordinari al concurs d’edificis i establiments urbans convocat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 1910. Era un dels primers èxits del Laboratori MUHBA, que mostra el Museu per dins i cerca la interacció amb els ciutadans a l’hora de col·leccionar la ciutat.
Josep Bracons Clapés
MUHBA
RÈTOL DE LA PARADA NÚM. 435-436 (PRIMER «CARNISSERIA GIRALT» I DESPRÉS «AVIRAM JOANA»)
Autor: Eduard M. Balcells i Buigas (1877-1965)
Cronologia: 1909-1910
Materials: ferro forjat, mosaic i vidre
Dimensions: 230 x 430 x 58 cm
Procedència: Mercat de Sant Antoni
Número d’inventari: MUHBA 35050