Columnes de sediments
L’estudi geoarqueològic d’una columna de sediments, un recurs molt profitós per nodrir el relat històric d’èpoques pretèrites amb una seqüència estratigràfica plurisecular, és també una eina valuosa per completar les altres fons disponibles per a períodes no tant allunyats. La voluntat de construir un punt de vista històric basat en una multiplicitat d’enfocaments i metodològicament rigorós fa que els treballs geològics siguin d’un gran valor documental en els estudis paleoambientals i sobre les antigues activitats productives, rurals o urbanes.
És per aquest motiu que el MUHBA ha recuperat una columna de les perforacions fetes als terrenys d’una hipotètica llacuna vora Can Ricart, molt a prop de l’indret de la fàbrica Oliva Artés, vinculada al museu. Se’n va encarregar l’empresa Bosch & Ventayol Geoserveis pel febrer del 2011, fins a arribar a una profunditat de 9 m.
Els geòlegs Santiago Riera i Ramon Julià, professors de la Universitat de Barcelona, estudiaran les seqüències de la columna per tal de detectar i analitzar les traces geoquímiques de les activitats productives al pla de Barcelona al llarg dels segles.
Carme CazallaMUHBA