Un Cercle que enforteix i s’eixampla
La història d’una ciutat és un patrimoni col·lectiu que les administracions públiques han de preservar, estudiar i difondre. I el nostre MUHBA ha demostrat ser una institució extraordinàriament activa i útil per assolir aquest objectiu que tots els barcelonins hauríem de considerar fonamental, perquè ens permet saber d’on venim i ens ajuda a entendre qui som.
Ara bé, encara que des de l’Ajuntament s’assumeixi encertadament, per mitjà del MUHBA, la responsabilitat principal, tots ens hem de sentir corresponsables d’un llegat que ens és comú. Per això, calia que la societat es vinculés a la labor efectuada des del MUHBA a través d’un Cercle que li ofereix suport i li aporta esforços i recursos, ja que coincidim a considerar que una ciutat és la suma de les persones que hi viuen, de les iniciatives individuals i col·lectives que hi tenen lloc. L’existència del Cercle enforteix el MUHBA i el dota d’un marc d’aliances idoni per reeixir en el seu propòsit.
Constituït el 20 de febrer de 2006, formen part del Cercle importants empreses i institucions amb una llarga trajectòria d’arrelament a la ciutat, que s’identifiquen amb els objectius i els projectes del MUHBA, que en segueixen de prop les activitats i que se senten compromeses amb el present i el futur de Barcelona des de la consciència que conèixer el passat ens ajuda a interpretar el present i a imaginar i construir millor els nostres horitzons.
Quan fa ja més de cinc anys es va plantejar la iniciativa del Cercle del Museu, molts vam expressar amb determinació la voluntat de de col·laborar-hi. Permeteu-m’hi que destaqui qui en va ser el primer president, el senyor Salvador Gabarró, president de Gas Natural, i l’actual president del Cercle, el senyor Miquel Roca i Junyent, president de la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País.
El nostre Cercle fonamenta la seva activitat en tres principis bàsics:
- crear un instrument de concurrència compartida amb organitzacions cíviques i empresarials, que relligui el teixit de suport a la cultura;
- fer costat al MUHBA, amb respecte i confiança envers les decisions i iniciatives dels seus responsables;
- impulsar un programa de patrocini i mecenatge d’absoluta transparència.
En la reunió que el Cercle del MUHBA va dur a terme el dia 25 de març de 2011, a més de rebre informació sobre l’execució del Pla estratègic del Museu i fer-ne un debat, es va aprovar per unanimitat un acord singularment significatiu en el context d’inquietud en què es troba el nostre país. En aquest document es refermava el compromís del Cercle amb el MUHBA i amb la ciutat, que concretava en aquestes cinc línies estratègiques:
- Consolidar, refermar i projectar el vincle amb les institucions i entitats econòmiques com a via d’enfortiment del projecte del MUHBA.
- Reforçar els vincles amb el teixit social de la ciutat, promovent la cooperació i la participació directa d’altres institucions acadèmiques i professionals, entitats i associacions, i posant les bases per al foment del voluntariat.
- Avançar en el rellançament del Museu com a portal i mirall de la ciutat i com una institució orientada al coneixement i la recerca, establint els mecanismes de cooperació amb les universitats i centres de recerca, i incentivant postgraus i mestratges.
- Mantenir l’impuls als projectes d’història urbana contemporània d’Oliva Artés (història de la ciutat contemporània) i Fabra i Coats (ciutat i treball) i promoure, específicament, la creació de la col·lecció d’història contemporània de Barcelona del MUHBA.
- Estudiar i promoure el desenvolupament d’un model organitzatiu que permeti gestionar amb eficiència els nous projectes, amb la participació d’altres operadors socials.
El Cercle, doncs, tant avui com fa cinc anys, aspira a ser una eina eficaç i dinàmica al servei del patrimoni cultural de Barcelona i del seu museu d’història.
Carles Duarte
Secretari del Cercle del MUHBA