La xarxa europea de museus de ciutat: II Encontre
Els propers 7 i 8 de novembre, el MUHBA acollirà la segona reunió general de la xarxa de museus d’història de ciutat i de centres de recerca urbana d’Europa, creada pel Museu d’Història de Barcelona l’octubre de l’any passat. En aquella primera reunió van participar institucions pertanyents a divuit ciutats: Luxemburg, Estocolm, Cracòvia, Madrid, Ljubljana, Amsterdam, Copenhaguen, Anvers, Riga, Berlín, Roma, Hèlsinki, Viena, Torí, Lisboa, Hamburg i Liverpool.
Un dels objectius de la xarxa és definir el paper dels museus de ciutat en la construcció de la nova Europa. Per aquesta raó, sota el títol genèric de la trobada, Els museus de ciutat com a cruïlla en l’esfera pública, es debatrà el perfil d’aquests museus el segle XXI i la seva capacitat d’incorporar la trajectòria i els múltiples replans històrics de l’urbs en una història global de ciutat. Segons el programa provisional, que en el moment de tancament del butlletí encara pot estar subjecte a algunes modificacions, aquesta reflexió s’articularà al voltant de tres eixos temàtics.
En el primer, «La connexió entre la “petita” i la “gran” història en la construcció d’un relat històric de ciutat», hi participaran professionals d’Anvers, Roma, Viena i Ljubljana. El segon, «El que va succeir a...», incorporarà la presentació del nou museu de Liverpool, obert el juny d’enguany, com també informació dels nous projectes en construcció i de temes d’interès metodològic i pràctic per al conjunt de la xarxa, com ara la relació amb els governs municipals, les entitats i les institucions ciutadanes i el finançament privat; inclourà intervencions dels museus de Liverpool, Amsterdam, Madrid, Ljubljana, Roma, Berlín, Hamburg, Torí i Cracòvia. El tercer eix, «La ciutat com a subjecte històric i com a objecte patrimonial», es plantejarà a partir de la visita col·lectiva a diferents seus del MUHBA, i tractarà de com articular els diferents pòsits patrimonials i urbans de la ciutat en un únic marc narratiu.
Un altre objectiu de la xarxa és la reflexió sobre les experiències i les dificultats associades a la tasca comuna, i no gens senzilla, de col·leccionar la ciutat del segle XX. En aquest sentit, s’intentarà apuntar criteris i metodologies per col·leccionar elements patrimonials, tant tangibles com intangibles, del present i el passat recent, revisant les categories emprades fins ara, amb la finalitat de millorar la connexió entre les col·leccions del món preindustrial i les contemporànies.
Aquesta reflexió incorporarà les aportacions realitzades en la reunió de treball de la xarxa sobre aquests temes celebrada a Copenhaguen els dies 14, 15 i 16 de setembre, així com les experiències de Luxemburg, Riga i Lisboa. A més, tindrà lloc un acte obert al públic amb la presentació del nou museu de Liverpool, i una taula rodona i un debat sobre La recol·lecció de la ciutat contemporània, amb la participació dels museus de Riga, Liverpool i Barcelona, i de dues entitats cíviques vinculades al MUHBA.
Aquesta xarxa de museus d’història de ciutat i de centres de recerca urbana d’Europa té voluntat de convertir-se en un «Laboratori de museus de ciutat» i una «Borsa o mercat de projectes compartits». Per això, en la darrera sessió de la trobada s’abordaran temes com els possibles projectes d’exposicions conjuntes o itinerants, la creació de productes comuns com ara guies urbanes, la formulació d’acords bilaterals per elaborar programes compartits adreçats a les associacions d’amics dels museus i al sector turístic (amb la col·laboració de governs municipals, cambres de comerç, empreses de transport, etc.), l’intercanvi periòdic de professionals, la investigació compartida sobre la història i el patrimoni de les ciutats, o la participació en la Conferència de l’Associació Europea d’Història Urbana que tindrà lloc l’estiu del 2012 a Praga, a més de la presència institucional a les filials de la UNESCO, especialment al CAMOC.
Carme Garcia Soler
MUHBA