Relats de fàbrica a Fabra i Coats
Dissabte 19 de març, en una de les naus dels edificis del complex fabril de la Fabra i Coats, divuit persones van posar en escena Relats de fàbrica a Fabra i Coats i van explicar, davant de més de dues-centes persones, la seva vida a la fàbrica. La majoria dels actors improvisats havien estat treballadors de la Fabra durant quaranta anys, des que van entrar d’aprenents (nois i noies amb catorze o quinze anys), fins que es van jubilar o prejubilar, ja entrant a la vellesa; n’hi havia que fins i tot eren la quarta o cinquena generació de treballadors a la Fabra de la família.
Aquestes persones –representatives dels milers que van treballar-hi– van parlar de les tècniques i els oficis que exercien a la fàbrica, de les condicions laborals, de la seva percepció del que feia i representava l’empresa, de la seva evolució personal com a treballadors i ciutadans, i fins i tot de com van ser acomiadats de la feina. Tot plegat, un relat viu i un testimoni que abastava més de seixanta anys de la història de Barcelona, amb un trencadís d’oficis que en línies generals comprenia tots els aspectes productius de la Fabra en una visió calidoscòpica de sentiments, opinions, memòries i dades.
Aquest conjunt de records personals va tenir el suport i el contrast material d’objectes i documents de la fàbrica que es van mostrar: eines i màquines que aquestes persones havien utilitzat quotidianament en la feina i documents representatius dels diversos àmbits del funcionament general de l’empresa en què s’inscrivien les respectives tasques i oficis. Els objectes eren només una mostra dels més de 2.000 rescatats pels Amics de la Fabra i Coats que formen part de la col·lecció del MUHBA-Fabra i Coats. Els documents formen part dels 600 metres lineals de fons documental de la Fabra i Coats salvats –literalment– pel Museu en el període posterior al tancament de la fàbrica.
La posada en escena de Relats de fàbrica, amb motiu de la jornada de portes obertes organitzada pel Districte de Sant Andreu, va ser el vehicle d’un intens i productiu treball d’ideació i definició d’objectius per part de diferents departaments del Museu, que també va comptar amb l’assessorament de l’historiador Pere Colomer, estudiós de les seus de la Fabra i Coats a Borgonyà i Sant Andreu. D’altra banda, el projecte ha implicat la realització de nombroses sessions de treball i d’entrevistes amb els Amics de la Fabra i Coats, que es van enregistrar per al posterior estudi i tractament.
Relats de fàbrica ha estat, en definitiva, un exercici de mètode històric obert al públic, una reflexió urbana desenvolupada amb diferents registres en què allò que anomenem història es va presentar teixida pels lligams de la memòria, els objectes i la documentació en un relat elaborat sota la direcció i coordinació del MUHBA.
Va ser una posada en escena que va servir, a més, com a presentació del futur espai MUHBA Fabra i Coats dedicat a les múltiples facetes del treball i l’organització d’aquest. Un centre museístic que conservarà les sales energètiques de l’empresa i disposarà de 1.000 metres quadrats d’exposició, que vol ser el mirall del que han estat el treball i l’era industrial per a Barcelona i els seus habitants. Un espai que pretén construir un relat històric rigorós a partir de la disponibilitat de les fonts documentals, des de les aportacions del gran nombre i la gran diversitat de memòries. Una perspectiva que ajudi a conèixer la ciutat i fer-se-la pròpia. Perquè, sense treball, no hi ha ciutat.
Xavier Cazeneuve
Carme Garcia Soler
MUHBA