L’atracció de l’orient a Barcelona
Façana de l'establiment de Bruno Cuadros, reformat per Josep Vilaseca. Barcelona, 1885-1895.
© MUHBA (autor: Edmond Mestres)
Orient/Bcn és el títol de la novena guia d’història urbana editada pel MUHBA, presentada coincidint amb la inauguració de l’exposició Viatge a l’Orient bíblic a la capella de Santa Àgata. Dues propostes unides per un denominador comú: apropar l’Orient als barcelonins a través de la història.
L’orientalisme, un fenomen nascut del colonialisme francès i anglès, va arrelar a Barcelona a partir de la segona meitat del segle XIX, coincidint amb l’enderroc de les opressives muralles (1854) i amb la construcció del primer Eixample. Ho va fer adoptant formes i expressions heterogènies, tan diverses com les diferents interpretacions que permet l’imprecís adjectiu oriental. L’Orient era per la Barcelona vuitcentista un indret vaporós, quasi fictici i imaginari, on artistes, pensadors i gent del carrer van projectar tota una sèrie d’ideals de vida i d’experiències extraordinàries. L’Orient va ser refugi de somnis que, malgrat les seves múltiples expressions, descrivia l’entusiasme d’un viatge, generalment simbòlic o imaginari, cap a nous territoris pintorescos, misteriosos o sentimentals.
Seguint el model de les vuit guies publicades anteriorment pel Museu, Orient/Bcn s’ha plantejat com una guia visual amena i senzilla que permet descobrir els rastres, encara conservats avui, dels vincles que la ciutat va començar a establir amb els diversos territoris d’Orient a partir de mitjan segle XIX. Es tracta d’una visió panoràmica que complementa els continguts de l’exposició i el catàleg Viatge a l’Orient bíblic.
La mostra, organitzada per l’Institut Europeu de la Mediterrània i l’Abadia de Montserrat, permet descobrir la rica i valuosa col·lecció del Museu Bíblic de Montserrat, creada durant les primeres dècades del segle XX pel pare Bonaventura Ubach (1879-1960). Tots dos són projectes que, des de punts de vista diferents, ens mostren alguns dels principals aspectes de l’atracció que l’Orient va exercir en els barcelonins.
L’exposició Viatge a l’Orient bíblic mostra l’experiència vital i intel·lectual del pare Ubach, monjo de Montserrat d’origen barceloní, a través de l’extraordinària col·lecció de peces de Mesopotàmia, Egipte i les antigues terres bíbliques adquirides durant els seus viatges pel Pròxim i Mitjà Orient. La col·lecció va ser creada per a l’estudi de les antigues cultures bíbliques i com a complement de l’ambiciós projecte noucentista de traducció de la Bíblia al català, l’anomenada “Bíblia de Montserrat”. En aquest sentit, l’exposició i el catàleg (en edició bilingüe català-anglès) ofereixen una aproximació a l’obra del pare Ubach en el context de l’orientalisme a Barcelona i a l’Europa de tombant de segle, així com una lectura de la història de les primeres civilitzacions a partir de la col·lecció del Museu Bíblic de Montserrat.
D’altra banda, Orient/Bcn. Guia d’Història Urbana, impulsada des del MUHBA, complementa la mirada de l’exposició i el catàleg en presentar l’impacte i la difusió de l’orientalisme a la Barcelona del final del segle XIX. Inclou un mapa amb la petja oriental a la Barcelona contemporània, així com una visió panoràmica de l’arribada del fenomen i la influència que van tenir en la ciutat el descobriment de la cultura del Pròxim Orient, Egipte i el món musulmà, a partir de la dècada de 1860, i el descobriment de la cultura de l’Àsia oriental, a partir de la dècada de 1880. Igualment, per mirar d’oferir una imatge més completa de la presència oriental a l’antiga Barcelona, ara ja desapareguda, la guia inclou també una topografia de la Barcelona oriental (1870 i 1900), on es documenten els principals edificis i projectes culturals vinculats amb l’Orient.
Ricard BruAutor de Orient/Bcn. Guia d’Història Urbana