El VI Congrés de Museïtzació de Jaciments Arqueològics o la necessitat d’una visió integrada del patrimoni
El mes de novembre de 2010, entre el dies 22 i 25, es va celebrar a Toledo el Congrés de Museïtzació de Jaciments Arqueològics, amb el títol Arqueología, patrimonio y paisajes para el siglo XXI (www.vicongresomusealizacion.consorciotoledo.com).
Es tracta de la sisena edició del congrés, que es va crear l’any 2000 per iniciativa del Museu d’Història de Barcelona i del Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament d’Alcalá de Henares.
Les trobades bianuals han permès donar a conèixer els projectes de museïtzació que s’estaven fent arreu d’Espanya i compartir problemes comuns, ja que són un fòrum de debat entre les diferents disciplines que intervenen en un projecte de revalorització patrimonial.
En aquests deu anys el congrés ha estat acollit per les ciutats d’Alcalá de Henares, Barcelona, Saragossa, Santiago de Compostel·la, Cartagena i finalment Toledo. L’any 2012 el congrés tornarà a Alcalá de Henares, ciutat on va néixer el projecte.
El seu comitè científic i organitzador va estar format per membres del MUHBA, de l’Ajuntament d’Alcalá de Henares, del Consorcio de Toledo (organitzador del congrés), de la Junta de Castilla-La Mancha i de la Universitat de Castella-la Manxa.
El congrés va comptar amb la presència de prop de 300 professionals vinculats al món de l’arqueologia, l’arquitectura, la restauració i la gestió del patrimoni d’Espanya, Europa i Llatino-amèrica. S’ha de fer notar l’alta participació d’arquitectes que avui en dia treballen al món de la restauració del patrimoni a Espanya. La trobada es va organitzar a partir de tres tipus de sessions de treball: sessions plenàries amb temàtiques concretes i conduïdes des de l’organització, sessions de presentació de projectes i experiències, i sessions de pòsters.
Els eixos temàtics de les tres sessions plenàries establertes van girar al voltant de «La intervención pública y el patrimonio privado», «Actuación patrimonial y paisaje» i «La intervención arquitectónica en la musealización de yacimientos, pasado, presente y futuro ». Dues sales van acollir d’una manera paral·lela la presentació de 50 comunicacions i 26 pòsters per part d’experts de diferents països. El congrés de Toledo ha obert una nova etapa que s’ha orientat cap a una perspectiva més integrada del patrimoni: patrimoni arqueològic, patrimoni arquitectònic i patrimoni paisatgístic.
Al llarg dels quatre dies del congrés, els assistents van tenir l’ocasió de visitar immobles patrimonials privats rehabilitats amb la col·laboració del Consorcio de Toledo, als quals normalment no es pot accedir; tota una experiència de gran interès. També altres indrets patrimonials rehabilitats, com la mesquita de San Salvador, la mesquita del Cristo de la Luz o el monestir de San Clemente, i espais arqueològics museïtzats com les termes romanes, les Cuevas de Hércules o la Casa del Judío. Tots ells van ser objecte de presentació per part dels responsables de la intervenció i motiu de diàleg i debat entre els assistents. El quart dia es va poder visitar l’excavació de la Vega Baja de Toledo, un jaciment d’una gran extensió que conserva restes arqueològiques del Toledo visigot i que d’aquí a uns anys es veurà convertit en un gran centre cultural, el Museo de la Vega Baja. El projecte, no exempt de polèmica, haurà de resoldre les connexions entre aquest espai i la resta de la ciutat, en un entorn paisatgístic que ha sofert una gran transformació els darrers anys.
Recentment, a l’Ajuntament de Cartagena, es van presentar també les actes del V Congrés de Museïtzació celebrat en aquesta ciutat, Arqueología, discurso histórico y trayectorias locales. Amb aquesta publicació ja són cinc les actes que han vist la llum, un compromís que l’organització va adquirir des del primer moment. Actualment, ja es treballa en la preparació de les actes de Toledo i en el proper congrés d’Alcalá de Henares el 2012.
Julia Beltrán de Heredia
Cap de Centres MUHBA