Diagonal/Bcn. La història de la ciutat en un sol carrer
Diagonal/BCN és una guia d’història urbana del MUHBA que pretén explicar la ciutat en un sol carrer. És l’estudi d’una de les vies més representatives de Barcelona, ideada per Ildefons Cerdà el 1859 i que s’ha anat configurant al mateix temps que creixia la ciutat. Aquesta guia explora nous formats i busca mostrar la relació existent entre edificis, vies i places nascuts en moments diferents del desenvolupament de la ciutat i que avui flanquegen un mateix traçat.
La Diagonal, tot i la seva contundència, és un carrer de frontera. Ha estat una via de comunicació interna, que no s’ha obert per ponent fins a la segona meitat del segle XX i no ha arribat al mar per llevant fins al segle XXI. Aquesta avinguda, en retallar la quadrícula de l’Eixample, va proporcionar solars de forma triangular, amb façanes obertes a tres carrers que han estat i són molt apreciats per una ciutat que busca representar-se a si mateixa i mostrar-se al món. En una gran ciutat en ple procés de creixement, la Diagonal va ser un lloc privilegiat per a la manifestació de les voluntats de representació d’una pròspera i ambiciosa classe burgesa i el seu desig de capitalitat. Aquest gran bulevard a poc a poc suturà els diferents teixits de l’Eixample amb els dels nuclis de la part alta del pla de Barcelona i, la primera meitat del segle XX, es consolidà com un dels principals escenaris de la vida urbana, un terreny fèrtil per plasmar en l’espai els valors i els idearis dominants.
Un equip interdisciplinar format per personal del MUHBA, del Màster d’Intervenció en el Patrimoni i el Paisatge de la UAB-MUHBA i professionals externs ha treballat aquesta via transcendental de la ciutat. Han portat a terme la recerca, la documentació i la selecció dels elements urbans i edificats i han treballat conjuntament en una presentació en imatges, una guia d’història urbana, una manual de patrimoni i paisatge urbà i diversos itineraris així com en la definició dels diferents formats que es deriven del projecte:
- La presentació del projecte Diagonal/BCN es va realitzar en un format de conferència i va mostrar, per mitjà de fotografies i cartografia, el context que va propiciar el creixement de cada tram de la via, amb exemples dels elements més singulars.
- La guia d’història urbana és el tercer desplegable de la col·lecció de guies d’història urbana del MUHBA que inaugurà Barcino/BCN i que continuà Gaudí/BCN. Com els altres dos, permet obtenir una visió global del recorregut i relacionar-ne també els diferents elements. Imatges, cartografia i textos il·lustren les controvèrsies urbanes inserides en les edificacions i els paisatges.
- El manual de patrimoni i paisatge urbà de la Diagonal és un petit catàleg que destaca sobretot les construccions i ens informa dels autors, de l’època en què es van erigir així com dels veïns més destacats.
- L’itinerari recorre els 12 quilòmetres de l’avinguda Diagonal, de cap a cap, des del Parc Cervantes fins al Fòrum, i proposa una nova forma d’aproximació a la trajectòria històrica de Barcelona, amb un guia-actor que condueix una representació, en la qual l’espectador recorre un escenari canviant que a voltes és elegant, burgès i un pèl ostentós, a estones obrer i popular, i alguna vegada desproporcionat i pretensiós. És una passejada urbana que canvia d’escala, de ritme i de mode, amb un grapat de notes industrials i algunes notes naturals, i que es pot resseguir a peu en tres matins de dissabte, o en bus una matinal de diumenge.
El projecte Barcelona en Diagonal és el germen per a l’estudi de les ciutats a través de les grans vies que n’exemplifiquen l’evolució. A més, la creació de la xarxa de museus de ciutat d’Europa ha propiciat la creació de la guia de la península Ibèrica, una visió de tres ciutats (Lisboa, Madrid i Barcelona) a través de les seves tres grans vies urbanes (Liberdade, Castellana i Diagonal) en la qual s’està treballant i que esperem poder presentar ben aviat.
Teresa Macià
MUHBA