El consol de la bellesa
Claustre del Monestir de Pedralbes. © MUHBA-MMP (autor: Pere Vivas-Jordi Puig, 2000)
Al mes de març passat vam iniciar de forma experimental al Monestir de Pedralbes, el projecte que aleshores vam denominar La bellesa cura i del qual ja vam avançar la proposta en números anteriors d’aquest butlletí. Es tractava d’oferir unes visites especials, conduïdes per un educador, adreçades particularment als familiars acompanyants i als malalts de l’Hospital de la Vall d’Hebron, amb la intenció de trencar barreres i crear un pont entre salut i cultura.
Atenent a les recomanacions dels responsables d’aquell centre, aquesta primera campanya es va circumscriure a l’àrea de Traumatologia, ja que es tracta d’uns malalts de llarga durada i amb unes condicions físiques que, tot i les limitacions, els permetien la sortida del centre. La satisfacció amb què van acollir la proposta de visitar el monestir i les valoracions un cop retor-nats a l’hospital ens van ratificar en l’oportunitat de la iniciativa.
El museu, com a entitat socialment responsable, entén que la cultura i el gaudir de la bellesa són drets de totes les persones com a part important del seu desenvolupament vital, i que és obligació de les institucions responsables conservar, gestionar i difondre el llegat patrimonial i oferir les màximes facilitats per garantir-ne l’accés a tothom.
És en aquest sentit que, amb l’experiència acumulada, el museu es planteja ara encetar una nova etapa del projecte que s’iniciarà el mes de març vinent, obrint-lo a un ventall més ampli de col·lectius: tots aquells que requereixen una atenció especial per trobar-se en situacions de desigualtat o risc d’exclusió social. Els volem oferir un parèntesi en el dia a dia, un temps especial i diferent en un lloc singular, cercant els efectes terapèutics àmpliament contrastats de la bellesa.
El monestir es mostra com un espai especialment apte per experimentar d’una forma sensorial l’art i la cultura. La bellesa i la serenor que respiren el claustre i les diferents estances que giren al seu entorn són el resultat del pensament d’una època en què la salut es concebia com l’estat d’equilibri entre la part física i l’emocional de les persones, i també entre aquestes i el seu entorn. Determinats indrets, com els monestirs, i els hospitals que hi havia en molts d’ells, cercaven de forma deliberada aquesta sintonia, amb una bellesa perfectament calculada i ordenada, pensada per ajudar a aconseguir aquest equilibri personal tant a aquells que hi habitaven com als que hi acudien amb el desig de recuperar-lo per curar-se.
Avui, més enllà dels avenços científics per a la cura de les diferents malalties, s’accepten plenament els efectes beneficiosos que produeixen els estímuls sensorials per a la millora de certes problemàtiques, com també si es vol assegurar la salut integral de les persones i el seu desenvolupament emocional i intel·lectual. El mateix museu té experiència al respecte amb els resultats positius obtinguts amb altres projectes, com el que denominen Passeig de percepcions que va ser concebut en origen per a nens d’educació infantil als quals s’oferia un passeig multisensorial pel monestir com a estímul per desenvolupar les capacitats cognitives i emocionals. Ben aviat es va veure que la proposta era igualment apte per a altres nens i joves amb discapacitats psíquiques i físiques, per als qui estimulació dels sentits contribuïa també a millorar el benestar emocional. L’èxit d’aquesta experiència ens motiva a avançar, doncs, en la línia del nou projecte La bellesa cura.
Tot i tractar-se d’una experiència pionera, el museu comparteix amb altres institucions aquest desig de fer de Barcelona una ciutat més cohesionada, sensible i compromesa, i és per això que la iniciativa gaudeix del suport de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya, l’Àrea d’Acció Social i Ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea d’Acció Social i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, que donaran cobertura al projecte fent-lo arribar i donant-lo a conèixer a tots aquells col·lectius susceptibles de ser-ne beneficiaris. Es preveu, doncs, que el projecte pugui continuar en successives campanyes que s’oferiran en el marc de les diferents programacions del museu.
Anna Castellano-TreserraMarian BallestarClaustre del Monestir de Pedralbes MUHBA - Monestir de Pedralbes