Dinamòmetre del fons de Fabra i Coats
Dinamòmetre. © Culturània
Dins els canvis estructurals i conceptuals que el MUHBA està experimentant en els darrers temps, l’antiga fàbrica de Fabra i Coats a Sant Andreu del Palomar s’ha convertit en un dels àmbits d’actuació principals, sobretot pel que fa al desenvolupament del discurs museístic cap al món contemporani industrial. La filatura de Fabra i Coats inicià el seu periple l’any 1903, va poder celebrar el centenari l’any 2003 i fins fa pocs anys encara estava en funcionament de manera parcial. El fet d’haver estat un dels complexos fabrils més grans de Catalunya i la seva longevitat han generat un complex monumental d’edificis, abundant en patrimoni documental i moble.
Entre les moltes actuacions que el MUHBA hi ha emprès, una de les més profitoses ha estat la realització d’un inventari de presència, ja completament informatitzat, del fons d’objectes que fins a dia d’avui custodien l’Associació d’Amics de Fabra & Coats. En estreta col·laboració amb diversos dels seus membres, des del mes de setembre de 2008 fins al febrer de 2009 un equip interdisciplinar d’historiadors va completar aquest inventari, que reuneix des de petits components de maquinària fins a eines de mesura, estris de la vida quotidiana a la fàbrica o, com a curiositat, part de la indumentària, carros i altres objectes de la brigada de bombers de què disposava la fàbrica. Cal entendre que les dimensions de la factoria i els milers de treballadors que tingué en els anys de màxim apogeu condicionaven tenir uns serveis interns de seguretat, salut, habitatge, esbarjo, etc., que altres centres fabrils, menors, no necessitaren. En total es completà una base de dades amb 1.022 fitxes, cadascuna amb la respectiva imatge digital.
La peça escollida per a l’ocasió és un dinamòmetre construït a Alemanya a les primeries del segle XX. Es classifica dins els aparells de precisió que posseïa la fàbrica, un conjunt que cal destacar després de la maquinària estrictament tèxtil. La seva funció era la de mesurar la resistència de fils i cordes, una de les moltes proves a les quals se sotmetia el producte final al departament de qualitat de la factoria. La rellevància d’aquesta peça ve donada per la seva antiguitat, en primer lloc, com també per les seves mides, bastant considerables: 200 x 130 x 80 cm. Alhora, permet il·lustrar alguns aspectes vinculats amb el funcionament de la indústria durant les seves primeres dècades d’existència.
Per una banda, aquest dinamòmetre constitueix un exemple de la maquinària estrangera que era importada de manera habitual per les fàbriques catalanes en un moment en què els ginys anglesos, alemanys i francesos gaudien de gran prestigi. En aquest cas, la màquina procedeix de la indústria de Louis Schopper, activa a Leipzig des de 1881 i molt reconeguda pels seus aparells de precisió, especialment els dedicats a la mesura de pes i resistència.
Per una altra banda, es pot observar que l’aparell, manual en origen, va ser modernitzat a posteriori en afegir-li un motor elèctric Siemens. Aquesta mena de manipulacions són freqüents entre els aparells del fons inventariat i manifesten l’actuació d’un altre dels departaments de la fàbrica: la manyeria, que reparava, actualitzava i fins i tot creava tota mena d’estris i aparells necessaris per a l’activitat de la factoria. Pel que fa al dinamòmetre en qüestió, l’afegiment del motor, que segurament s’ha de relacionar amb l’electrificació de les instal·lacions de Fabra i Coats als anys vint, va permetre allargar considerablement la seva vida útil i afavorir-ne la conservació fins als nostres dies.
Miquel Àngel Fumanal PagèsJúlia Gutiérrez Ortiz
Dinamòmetre Any de fabricació: primeries del segle XX (es desconeix fins quan va estar en servei)Material: metallDimensions: 200 x 130 x 80 cmProcedència: Indústria de Louis Schopper (Leipzig, Alemanya)Núm. d’inventari: CF0586