Tradició i modernitat de les activitats del sector primari a les terres del sud de Catalunya
Aquesta sortida de cap de setmana ha estat concebuda per fer la descoberta de tres activitats diferents i atractives, lligades a la terra, que tenen també impacte en el paisatge i que comporten unes conseqüències econòmiques i socials.
Primer visitem el Museu de les Mines i la Mina Eugènia a Bellmunt del Priorat, molt a prop de Falset, d’on s’extreia la galena a partir de la qual s’obtenia el plom. L’explotació va tenir la major activitat a finals del segle XIX i principis del segle XX. Una vegada hem vist el museu i el conjunt d’edificis i espais necessaris per al tractament del mineral, ens col·loquem un casc protector i, dividits en dos grups i acompanyats per una guia, entrem a la primera planta de la mina (hi ha un total de 20 pisos subterranis). Caminem uns 700 metres per passadissos mentre seguim les explicacions sobre l’extracció del mineral i sobre la dura vida dels miners.
Després de dinar a Falset, la segona visita és al Celler Cooperatiu de Pinell del Brai, també anomenat «la catedral del vi». L’edifici modernista és obra de Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí, i és un clar reflex de l’esperit emprenedor dels pagesos de fa un segle. Avui en dia, la producció d’oli i vi és simbòlica i fruit de l’esforç dels pocs que la continuen, malgrat les dificultats, per retre’ls homenatge. La guia ens explica els lligams entre les solucions arquitectòniques i les activitats que es feien a l’edifici. Continuem cap a Tortosa, fent part del camí amb l’Ebre al costat esquerre. El riu baixa ample i tranquil cap a la desembocadura. A la dreta, com a teló de fons, s’alcen els Ports.
Diumenge comencem fent una passejada per la ciutat, que ens recorda el pes històric que ha tingut. Presidint el barri antic, avui molt degradat, trobem la catedral. Visitem el claustre, les naus que recorden la catedral de Barcelona, el retaule i la capella de la Cinta, patrona de la ciutat. Més tard fem un tros del camí de ronda que segueix les muralles del castell de la Suda. Des d’allà tenim una nova perspectiva de la catedral i la ciutat.
La darrera visita és a Deltebre, al Molí de Rafelet, catalogat per la Generalitat com a Museu de l’Arròs. És l’únic molí de fusta del Delta, amb un procés artesà i tradicional que comporta poca producció però de molta qualitat. Ens explica tot el procés en Rafel fill, que avui en dia porta l’empresa junt amb la seva germana. Com a cloenda de la sortida mengem tots junts a Deltebre, al restaurant Delta, un bon menú en el qual no falta la paella.
L’encàrrec d’escriure aquesta petita crònica sobre el cap de setmana ens dóna l’oportunitat, a banda de recordar tot el que hem fet, d’agrair a la Lluïsa i a la Mercè totes les hores dedicades a preparar-lo, i a tots la puntualitat i el bon ambient.
Assun Porres GuitartNúmero d’Amiga del Museu: 579