El Centre de Documentació Històrica del MUHBA
Ben aviat es trobarà a ple rendiment el Centre de Documentació Històrica, un dels nuclis essencials del sistema de producció i difusió del coneixement sobre la història de la ciutat i el seu patrimoni. Està situat al número 5 del c/ Comercial, davant del jaciment arqueològic i l’espai patrimonial del Mercat del Born, actualment sotmesos a una profunda i acurada rehabilitació.
Aquest centre, que neix en estreta relació amb el Centre de Recerca i Debat del Museu, és alhora la nova seu del Departament d’Arqueologia i Patrimoni i del Servei d’Arqueologia de la Ciutat i acull la direcció del Departament de Col·leccions i de Restauració del MUHBA, a més de disposar de sales públiques d’activitats i reunions.
El Centre de Documentació Històrica és l’eina de documentació de tot el sistema del MUHBA, al servei de la ciutat. Parteix dels arxius, documents i estudis del mateix museu, especialment de les memòries d’intervenció arqueològica i de la informació referida als quasi 30.000 objectes que integren la col·lecció del MUHBA.
Aquesta documentació s’està convertint en un sistema de coneixement georeferenciat, amb una gran base de dades històrica, construït sobre una arquitectura conceptual i visual forta i oberta que vol estar en diàleg continu amb les altres institucions productores de documentació i de coneixement històric: administracions, universitats, instituts de recerca, museus...
Aquest sistema de coneixement georeferenciat es basa en les tecnologies d’informació geogràfica que permeten associar tota la informació disponible a un àmbit territorial concret i gestionar-la, per incrementar així les possibilitats d’anàlisi i de difusió dels canvis d’un espai al llarg del temps.
El coneixement històric digitalitzat i la producció cartogràfica que es generarà des del Centre de Documentació Històrica facilitaran el desplegament de diferents projectes ja iniciats: la realització de la Carta Arqueològica de Barcelona, de l’Inventari del Patrimoni Industrial o del Projecte Avanza per a la construcció virtual multidimensional de Ciutat Vella, en col·laboració amb la Fundació Barcelona Media i el Ministeri d’Indústria. I permet, sobretot, crear el sistema de coneixements sobre els quals es basa el Projecte Born. Aquest fou, precisament, l’origen del centre de documentació.
Paral·lelament, la seva tasca farà possible una major interrelació de la informació arqueològica i històrica amb la generada pels sectors municipals vinculats amb el patrimoni històric, i facilitarà el reforçament dels vincles del Servei d’Arqueologia de la Ciutat amb aquests serveis, com s’ha posat de manifest en la recent creació de la Subcomissió de Patrimoni de Barcelona.
Carme Garcia Soler
Cap de Projectes