George Steiner al Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona
El proper dilluns 22 d’octubre tindrà lloc a l’MHCB la conferència inaugural del cicle Espais, memòria i futur, a càrrec del pensador George Steiner, guardonat amb el Premi Príncep d’Astúries de Comunicació i Humanitats l’any 2001 i amb el Premi Internacional Alfonso Reyes (2007).
Aquest cicle de conferències està organitzat pel Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona i el Cercle del Museu. George Steiner (París, 1929), fill de jueus austríacs, va ser educat als Estats Units durant la Segona Guerra Mundial per mestres de la talla de Lévi-Strauss o Jacques Maritain. També va rebre formació a París, Chicago, Boston, Oxford i Cambridge. És un dels més reconeguts estudiosos de la cultura europea i ha exercit la docència a les universitats nord-americanes de Standford, Nova York i Princeton, tot i que la seva carrera acadèmica s’ha desenvolupat principalment a Ginebra i Anglaterra. Se’l considera un mestre de la literatura comparada perquè reuneix, precisament, els principals trets del perfil del gran crític del pensament occidental: poliglot, filòleg i humanista a cavall sempre de diverses cultures. Podríem parlar en aquest cas d’exemple clar de l’aliança entre l’erudició i el sòlid cosmopolitisme.
Les seves aportacions com a crític, que ha estès a col·laboracions periòdiques en revistes com The New Yorker i el TLS, han situat Steiner al capdavant dels referents mundials de la matèria.
Els títols dels seus nombrosos llibres reflecteixen clarament les seves inquietuds: La mort de la tragèdia, Llenguatge i silenci, Després de Babel, Antígones, Presències reals, Extraterritorial, Nostàlgia de l’Absolut, Passió intacta, Errata, Gramàtiques de la creació, Tolstoi o Dostojevski, Martin Heidegger, La barbàrie de la ignorància, La idea d’Europa i Deu raons (possibles) de la tristesa del pensament, entre altres.
El fet que ara, motivat per la seva primera visita a Barcelona, George Steiner vulgui afegir noves perspectives sobre la reflexió de la memòria històrica fa que la seva participació en el cicle Espais, memòria i futur sigui un esdeveniment de pes que acollirà el Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona.
“Els parallamps han d’estar connectats a terra. Fins i tot les idees més abstractes
i especulatives han d’estar ancorades en la realitat, en la substància de les coses”
La idea d’Europa, George Steiner
“George Steiner és un mestre de la paraula i
una de les escasses figures que té el saber universal del nostre temps.”
(Extret de la intervenció de Joscha Fischer, president del jurat del premi Ludwig-Boerne 2003 de crítica i assaig literari concedit al professor Steiner.)