Cap de setmana a Alacant
A quarts de sis de la tarda del divendres 18 de maig, ens trobàrem a l’estació de Sants, disposats a agafar l’Euromed que ens havia de portar a Alacant per passar-hi un cap de setmana de visites arqueològiques.
Dissabte, primer vam visitar el jaciment arqueològic de la Illeta dels Banyets, situat al Campello, on hi ha indicis d’ocupació humana des de la fi del tercer mil·lenni a.C. i que conserva testimonis de l’edat del bronze, de la cultura ibèrica, de l’època romana i de l’ocupació islàmica. A continuació vam recórrer la ciutat iberoromana de Lucentum. Hi trobem restes d’una muralla de finals del segle III a.C. i un traçat urbà perfectament identificable, amb els carrers, les tabernae, dues termes, el temple, dues domus i un mosaic d’opus signinum. Cal destacar també una cisterna ovalada i una inscripció en un banc del vestuari de les termes, que ens indica que «Marcus Popilius ho va fer». El jaciment es va salvar de la depredació urbanística contemporània gràcies a l’actuació ferma d’una arqueòloga sueca, Solveig Nordström, que va aconseguir per al conjunt la declaració de Monument Històrico-Artístic el 1961.
Dissabte a la tarda vam fer un recorregut pel centre històric d’Alacant. En destaquem la basílica de Santa Maria, construïda el segle XIII sobre les restes d’una mesquita, de façana barroca i interior gòtic, i el barri de Santa Cruz, on semblava que érem en un típic racó d’una ciutat andalusa. També vam saber l’origen del nom d’Alacant: del grec Acra Leuka, que vol dir ‘penya blanca’, va passar al llatí Lucentum, que vol dir ‘lluminós’, i aquest va derivar al Lacant àrab.
Diumenge al matí vam visitar el MARQ (Museu Arqueològic d’Alacant), un museu on d’una manera molt particular es repassa tota la història de la població alacantina des de l’època prehistòrica fins a l’edat contemporània i on s’exposen les peces originals que s’han trobat als jaciments visitats el dia anterior. Hi ha una sala per a cada època, amb una ambientació recreada amb tècniques totalment innovadores i didàctiques, i amb molts mitjans informàtics i audiovisuals. A la tarda ja érem a l’estació, a punt per agafar el tren de tornada, amb la sensació d’haver viscut un cap de setmana intens i enriquidor, i d’haver conegut el passat històric d’una ciutat propera tant en distància com en orígens.
Carme Torrents CausadiasNúmero d’Amiga de l’MHCB: 459