Senyalització de nous itineraris: els portals medievals i la ruta del Call
Seguint la bona experiència i la resposta positiva per part del públic envers el circuit de senyalització de l’itinerari romà per l’antiga Barcino iniciat el 2003, el mes de juny l’MHCB posa en marxa la senyalització de dos nous itineraris: els portals medievals de la muralla i el barri del Call.
La senyalització dels portals medievals constarà, d’una banda, de tres monòlits ubicats als punts on hi ha restes i estructures visibles, i de l’altra, de l’edició d’una guia. El primer monòlit estarà situat a tocar de l’ascensor del carrer Pelai amb Rambla, que permet l’accés a l’estació dels FCG i del metro, i s’hi podran veure les restes de la torre del Portal de Sant Sever; el segon es trobarà al Portal de Santa Madrona, l’únic portal de tota la muralla que s’ha conservat intacte; i el darrer, al costat de l’accés a l’aparcament subterrani del Pla del Teatre a la Rambla, on es veurà un fragment de muralla associat a l’antic Portal de Trentaclaus. La guia, on s’explica el procés constructiu de les muralles i s’ubiquen tots els portals i els llocs on s’han trobat restes arqueològiques d’aquestes fortificacions, està disponible a la botiga del Museu, es publica en quatre idiomes i està profusament il·lustrada amb fotografies, plànols i gràfics. També recull les dades que han aportat les intervencions arqueològiques dutes a terme en els darrers anys pel MHCB.
Per a la senyalització del barri jueu de la Barcelona medieval, s’ha continuat amb el mateix sistema utilitzat en la Barcelona romana i els portals medievals, però amb una diferència important: en aquest cas la senyalització no pot fer referència a un punt concret que podem veure ja que, malauradament, no s’ha conservat pràcticament res de l’antic call. Així, s’intenta despertar la curiositat o la imaginació dels vianants, experts o interessats a conèixer la història d’un barri barceloní, amb detalls del que havia estat l’espai on es troben els mòduls de senyalització. Els punts que es destaquen són: el carrer de Sant Honorat i la façana antiga del Palau de la Generalitat, el carrer de Sant Sever i la baixada de Santa Eulàlia, el carrer Salomó ben Adret, la placeta de Manuel Ribé, la làpida del carrer de Marlet, el carrer de l’Arc de Sant Ramon del Call, la cruïlla coneguda com «els Quatre Cantons del Call» i la Volta del Remei, un dels principals carrers del Call Menor. En el fulletó que s’edita com a complement de l’itinerari, s’esmenten també les sales de l’exposició medieval del Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona i els fragments epigràfics conservats a la placeta de Sant Iu, a la plaça del Rei i també a Montjuïc.