Les publicacions científiques i tècniques de l’MHCB
Recentment s’han presentat els nous números de dues publicacions de l’MHCB que tenen per objectiu la divulgació de la recerca i la salvaguarda del patrimoni que el Museu duu a terme de manera constant: Quaderns d’Arqueologia i Història de la Ciutat de Barcelona (Quarhis) i Quaderns Tècnics de l’MHCB. En el tercer número de la revista Quarhis, disponible des de mitjans d’abril, s’inclou un dossier monogràfic sobre els treballs d’investigació de la necròpolis de la plaça Vila de Madrid. Es tracta d’una presentació interdisciplinària dels darrers estudis efectuats, que van des d’una anàlisi dels rituals funeraris durant l’Alt Imperi fins a l’estudi arqueozoològic, antropològic i del jardí funerari d’aquesta necròpolis.
També podem trobar articles sobre el dipòsit d’àmfores de la torre 16 de la muralla romana i una nova producció de pisa arcaica decorada en verd i manganès a la ciutat, així com un estudi arqueomètric sobre aquest tipus de ceràmica. La presentació d’aquest tercer número de Quarhis va comptar amb una interessantíssima conferència a càrrec del doctor Desiderio Vaquerizo, catedràtic d’Arqueologia de la Universitat de Còrdova, que va versar sobre el ritual funerari al món romà.
Per la seva banda, els temes que presenta el segon número dels Quaderns Tècnics de conservació i restauració, que va sortir a la llum el mes de maig, són un perfecte reflex de la diversitat d’àmbits en què treballen els equips de conservació i restauració del Museu: des de la protecció de les col·leccions, dels edificis històrics i de les àrees arqueològiques fins a la labor que acompanya les excavacions arqueològiques, així com el tractament i restauració dels materials procedents d’aquestes excavacions. En relació a béns immobles, trobem dos estudis, un dedicat a la conservació-restauració de la cuina del Monestir de Pedralbes i l’altre centrat en les noves aportacions en la tècnica d’execució de les pintures murals de la capella de Sant Miquel ubicada al mateix monestir. Quant a temes d’arqueologia, es presenta l’anàlisi microestratigràfica i el tractament de les pintures murals de l’aula episcopal dels segles V-VI conservades in situ al subsòl arqueològic del Museu, i l’estudi dels productes i tècniques per a la reconstrucció de vidre arqueològic.
Aquestes dues publicacions, que coincideixen amb la commemoració enguany de l’Any de la Ciència i amb el programa Barcelona Ciència 2007, col·laboren a la difusió de la tasca tècnica i científica que es genera des del Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona.