Salvadoriana: El gabinet de curiositats de Barcelona
“Salvadoriana” és un tresor poc conegut del patrimoni científic de Barcelona. Hereu dels gabinets de curiositats dels segles XVII-XVIII, es tracte d’una col•lecció de rareses naturals i objectes extraordinaris reunida per diverses generacions de la família Salvador a la rebotiga de la seva farmàcia del carrer Ample.
Els gabinets de curiositats tenien una intencionalitat científica ja que pretenien comprendre millor la natura i el seu funcionament a partir de la classificació d’elements estranys que cridaven poderosament l’atenció. “Salvadoriana” presenta de manera atractiva els fonaments sobre els quals es construïa la Ciència a la Barcelona a mitjans del segle XIX a partir de la fascinació pels fenòmens exòtics.
Data
Dissabte, 20 de febrer de 2016
Tipus d'activitat
Visita comentada
Lloc i hora de trobada
Davant les taquilles de l’entrada principal del Jardí Botànic (c/Doctor Font i Quer, 2) a les 10:00 h. La visita esta concertada a les 10:30h
Durada
2 hores
Preu
Gratuït per a amic o amiga del MUHBA i acompanyant
Termini d'Inscripció
Reserves a partir del 8 de febrer del 2016 a les 10h.
Memòria de l'activitat
Gràcies a la gentilesa dels amics del Jardí Botànic van poder constatar que “Salvadoriana” és un veritable tresor del patrimoni científic de Barcelona. Enric Orús, el seu president, fou qui ens preparà la visita per aquest gabinet de curiositats que destaca per ser un dels pocs supervivents que resta a Europa. El jardí botànic de Barcelona s’ha fet càrrec d’aquest llegat i exposa, fins el mes d’abril, els fonaments sobre els quals es construïa la ciència fa quatre-cents anys. Aleshores la recerca sobre el món natural exigia tenir a l’abast una bona col•lecció de plantes, animals i minerals, degudament etiquetats i classificats. Aquesta pràctica científica implicava un saber enciclopèdic, una tècnica taxonòmica homologada i habilitats diverses com el dibuix o el coneixement de llengües; Tot plegat imprescindible per compartir la fascinació de les troballes amb altres gabinets i tractar d’explicar-les per comparació amb altres col•leccions. Desprès de l’exposició els amics del MUHBA van poder gaudir d’un recorregut pel jardí i dels comentaris de la nostra acompanyant sobre la flora mediterrània de Austràlia, de Sudàfrica i de Xile.