La literatura Comparada a Catalunya. Comparatistes sense comparatisme
Fotografia: Mercat de llibres a la Ronda de Sant Antoni, 1915. (AFB) Frederic Balle
Coordinació: Antoni Martí Monterde.
Secretaria acadèmica: Teresa Rosell Nicolás.
Comitè organitzador: Àlex Matas Pons, Bernat Padró Nieto i Maria Patricio Mulero.
La Literatura Comparada té, a Catalunya, una tradició que pot considerar-se lògica i paradoxal alhora. D’una banda, per la història de la modernitat cultural a Catalunya, —i especialment a Barcelona—, la seva crítica literària té una dimensió internacional, cosmopolita, coherent amb la relació de la literatura catalana amb les literatures europees. Però, en el moment d’institucionalitzar-se acadèmicament la Literatura Comparada, només Ramon Esquerra aconsegueix incorporar-se explícitament a aquesta nova disciplina. En canvi, els principals crítics literaris a Catalunya es caracteritzen en els seus escrits per una actitud profundament comparatista, però sense sotmetre’s a les pautes marcades oficialment des de les càtedres del comparatisme i, en alguns casos, discutint l’orientació donada per l’acadèmia.
El resultat és un conjunt de Comparatistes sense comparatisme: crítics literaris de talent, voluntat i mirada comparatista que, rellegits en aquesta clau, mostren una història alternativa de la Literatura Comparada al nostre país, i en el conjunt d’Europa.
Aquest Simposi és la vuitena edició d’un projecte obert des de febrer de 2016, i que cada any busca desenvolupar una perspectiva el més completa possible de la Història de la Literatura Comparada a Catalunya.
Programa de "La literatura comparada a Catalunya. Comparatistes sense comparatisme"
Dates
Horari
Lloc
Durada
Informació i reserves
Feu la reservà prèvia aquí.
Per a qualsevol altra informació: 93 256 21 22 (de dilluns a divendres feiners, de 10 a 14 i de 16 a 19 h).
informaciomuhba@bcn.cat
El MUHBA es reserva el dret d'anul·lar activitats.
El preu de les activitats està subjecte a les taxes i els preus públics vigents.
Si no s'especifica altrament, les visites i els itineraris es fan en català.
Per a grups, el MUHBA ofereix les visites i els itineraris en altres llengües, aixi com la interpretació en llenguatge de signes.