Conferència “Lluís Cutchet i Font, Català il·lustre. Retalls de biografia”
Amb motiu de la inclusió del retrat del periodista i historiador Lluís Cutchet a la Galeria de Catalans Il•lustres de l’Ajuntament de Barcelona, l’acadèmica Margalida Tomàs i Vidal pronunciarà una conferència sobre “Lluís Cutchet i Font, Català il·lustre. Retalls de biografia”.
També hi intervindran Carles Garcia Hermosilla, director del MUHBA, i Jaume Muñoz Jofre, director de Patrimoni Cultural de l’Institut de Cultura de Barcelona.
La galeria de Catalans il·lustres és una galeria de retrats de personalitats catalanes, que formen part de les col·leccions del MUHBA, i que es troba ubicada a la Reial Acadèmia de Bones Lletres. Va ser creada per l'Ajuntament de Barcelona per les festes de la Mercè l'any 1871 i consisteix en una de les principals iniciatives de memòria que es van portar a terme a la ciutat.
Una de les figures històriques que més va impulsar aquesta galeria va ser l’alcalde Francesc de Paula Rius i Taulet (833-1889), qui així mateix va passar a formar-ne part l’any 1892. De tota manera, el seu precedent el podem remuntar fins al 1849, quan Ramon Muns i Serinyà i Antoniu Brunet van presentar la proposta de constituir una galeria o col·lecció de retrats d’homes cèlebres de Catalunya, singularment de Barcelona, antics i moderns, que s’hagin distingit en camps com les ciències, les arts, l’església o la política.
Malauradament, malgrat que el quadre va ser lliurat a l’Ajuntament molt poc després, l’acte d’ingrés no va poder realitzar-se perquè qui havia de pronunciar el discurs justificatiu del mèrits de Cutchet, l’historiador i polític Víctor Balaguer, va morir l’any 1901. Com fos que l’Ajuntament no va readjudicar aquest encàrrec a cap altra persona, l’acte d’ingrés no va realitzar-se mai i el quadre va restar inicialment dins de la mateixa Galeria, i posteriorment, passà a un dipòsit municipal. Finalment, fa uns pocs anys, fou localitzat als magatzems de Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Assabentada d’aquest fet, i amb el vist-i-plau del Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona, l’Acadèmia de Bones Lletres demanà al MNAC que se li lliurés el quadre per tal d’incorporar-lo de nou a la Galeria. Des de l’any passat el quadre de Lluís Cutchet està ja al Palau Requesens.
Margalida Tomàs és historiadora de la literatura catalana del segle XIX i membre de la Societat Verdaguer i de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. Ha estudiat els Jocs Florals de Barcelona, La Jove Catalunya i, entre altres autors, Marià Aguiló, Ramon Picó i Miquel Costa i Llobera, dels quals ha editat diverses obres. Una altra línia de treball versa sobre escriptores vuitcentistes i la seva presència als Jocs Florals i a l’Acadèmia de Bones Lletres, amb estudis específics sobre i sobre Josepa Massanés, Victòria Peña i Maria Antònia Salvà.
Lluís Cutchet i Font (Llívia 1815-Barcelona 1892). Historiador, poeta i periodista. Va estudiar llatí a les Escoles Pies, filosofia al seminari de Barcelona i medicina a Saragossa i Montpeller. Aviat però deixà els estudis per la política i el periodisme. Milità en el liberalisme regionalista i fou partidari del proteccionisme econòmic. Fundà, amb Víctor Balaguer, El Conseller, i junts viatjaren per Itàlia (1859). Fou un dels impulsors de la Renaixença, en el seu triple aspecte: literari, històric i econòmic. Fou redactor d'El Barcelonés i El Telégrafo, i col·laborador de Revista de Cataluña, Calendari Català i La Renaixença.
Dates
Horari
Palau Requesens (C/ Bisbe Caçador, 3, Ciutat Vella, 08002)
Informació i reserves
Per a qualsevol altra informació: 93 256 21 22 (de dilluns a divendres feiners, de 10 a 14 i de 16 a 19 h).
informaciomuhba@bcn.cat
El MUHBA es reserva el dret d'anul·lar activitats.
El preu de les activitats està subjecte a les taxes i els preus públics vigents.
Si no s'especifica altrament, les visites i els itineraris es fan en català.
Per a grups, el MUHBA ofereix les visites i els itineraris en altres llengües, aixi com la interpretació en llenguatge de signes.